• Šport

Na Japonskem vse nared za začetek šestnajstih paralimpijskih iger

18. Avgust 2021

Na paralimpijskih igrah, ki bodo potekale od 24. avgusta do 5. septembra, bo nastopilo 4.400 športnikov iz 160 držav. Med njimi tudi sedem Slovencev. Tako kot olimpijske, bodo tudi paralimpijske igre brez gledalcev, ob vseh varnostnih ukrepih in soglasju staršev si jih bod lahko ogledali le šolarji v okviru vladnega izobraževalnega programa. Paralimpijske igre so namreč odlična priložnost za učenje o sobivanju.
Naša odprava je nastanjena v hotelu v mestu Fukui, na voljo ima svoje nadstropje, daleč naokrog pa se na balkonu vidi slovenska zastava.
Parakolesar Anej Doplihar sporoča, da odprava spoštuje ukrepe in predpise, ki so povezani z novim koronavirusom COVID-19 in da se vsako jutro testirajo. Dopoldan in popoldan trenirajo in že težko čakajo 24. september, ko se bodo s slovesno otvoritvijo igre začele.
TV Slovenija 2 bo v torek, 24. avgusta 2021 med 13. in 16. uro neposredno prenašala otvoritveno slovesnost. Komentator tega veličastnega dogodka bo Urban Laurenčič, kot strokovna sodelavka pa bo z njim odprtje spremljala nekdanja naša odlična atletinja in paralimpijka Tanja Cerkvenik.
Poleg poročanja v dnevno-informativnih oddajah bo ljubljanska ekipa vsak dan pripravila polurne dnevne povzetke, ki bodo na sporedu ob 21. uri na TV SLO 2. Skupaj bo 12 oddaj, pri njih pa bodo kot strokovni sodelavci sodelovali številni znani parašportniki
V Tokiu bo novinarka Antonija Ražen s snemalcem Vidom Izlakarjem na prizorišču spremljala slovenske parašportnike in poročala o vseh zanimivostih iz slovenskega tabora z izjavami parašportnikov in trenerjev. Kot komentatorka namiznega tenisa se ji bo pridružila naša zlata paralimpijka Mateja Pintar Pustovrh.
Na prizorišču v Tokiu bo prisoten tudi novinar Vala 202 Marko Polak, ki bo poskrbel za živ utrip s prizorišč, ter skrbel za dnevne vsebine.
Tudi spletni portal rtvslo.si bo skrbel za ustrezno promocijo in pokrivanje paralimpijskih iger. V ta namen so pripravili tudi poseben portal www.rtvslo.si/paraoi2020, ki je začel delovati 16. avgusta 2021. Na njem bodo predstavili slovenske reprezentante, točen razpored slovenskih nastopov na igrah, sveže novice o paralimpijskem dogajanju s poudarkom na slovenskih zgodbah ter avdio in video vsebine.
Že danes pa si ob 17.25 uri na TV SLO 1 lahko ogledate izobraževalno dokumentarni film Tadeja Čaterja »Moj novi cilj,« ki predstavlja zgodbe paralimpijcev.
Več…