• Šport

Na Brdu razglasili športnico, športnika ter najboljšo žensko in moško ekipo leta 2022

25. Januar 2023

Zveze za šport invalidov Slovenije - Slovenski paralimipijski komite, je 24. januarja 2023 je v protokolarnem objektu Brdo pri Kranju razglasila športnico, športnika ter najboljšo žensko in moško ekipo leta 2022. Podelili so tudi priznanja: ob zaključku športne kariere športnikov invalidov, priznanje najperspektivnejšemu mlademu športniku, priznanja ljubiteljem invalidskega športa in priznanja invalidskim organizacijam ob njihovih jubilejih.
Športnica leta 2022 je postala Leja Glojnarič - 20-letna vsestranska atletinja, športnik leta gluhi tenisač - Marino Kegel, najboljša ženska ekipa - ženska reprezentanca odbojke sede in najboljša moška ekipa – košarkarska reprezentanca gluhih, ki je v igri „tri na tri“ osvojila naslov svetovnih prvakov.
Na slovesni prireditvi je predsednik ZŠIS-SPK Damijan Lazar predstavil bogate športne dosežke športnikov invalidov, udeležence pa je nagovorila tudi predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Med drugim je poudarila: “Drage parašportnice in parašportniki, verjamem, da bi morali dobiti več pozornosti in prostora v javnostih. To si zaslužite in tako bi bilo prav. Obenem pa bi bil to tudi pravi signal, da ste prepoznan in cenjen del naše navdihujoče in raznolike športne skupnosti.”

Med dobitniki priznanj so bili tudi športniki pokrajinskih društev Zveze paraplegikov Slovenije:
Najvišje priznanje ZŠIS-SPK – prvi častni član, je prejel Jože Okoren iz Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja. V športu invalidov je prisoten več kot 50 let, bodisi kot tekmovalec, bodisi kot organizator ali funkcionar. Tudi pri Zvezi paraplegikov Slovenije. Lani je minilo 50 let od njegove in tudi prve slovenske paralimpijske kolajne. V metu diska je v Heidelbergu 1972. osvojil bron, srebrn je bil tudi leta 1980 na paralimpijskih igrah v Arnhemu. Je velik motivator in še danes svetal zgled mlajšim invalidom. Vrsto let je bil podpredsednik ZŠIS-SPK. Pod njegovim urednikovanjem je lani nastal bogat zbornik ob 60-letnici zveze, velike zasluge in zahvale pa mu gredo pri dolgoletnem uspešnem urednikovanju revije Športnik. Je tudi dobitnik številnih drugih odmevnih družbenih priznanj za delo v športu invalidov in širše, je prejemnik tudi Bloudkove nagrad, najvišje slovensko priznanje na področju športa.
Srebrni znak je prejel parastrelec Franček Gorazd Tiršek iz Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske, za osvojeno bronasto medaljo in dve četrti mesti na svetovnem prvenstvu v Dubaju in naša rokometna reprezentanca, ki je na svetovnem prvenstvu v Kairu osvojila tretje mesto.
Bronasti znak je prejel parabiljardist Matej Brajkovič iz Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine, za osvojeno bronasto medaljo na evropskem prvenstvu v biljardu v Laškem.
Bronasti znak je prejela Lara Nedeljkovič iz Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine, ki je v paru s soplesalcem Klemnom Dremljem na evropskem prvenstvu v Pragi osvojila srebrno in bronasto medaljo.
Ob zaključku športne kariere je priznanje prejel košarkar Gregor Gračner iz Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine, ki je kar petnajstkrat nosil dres reprezentance, vrsto let pa je bil tudi kapetan in mentor mladim košarkarjem. Dres reprezentance je oblekel več kot 1000 krat.
Zlato plaketo je za 53 let delovanja je med drugimi prejela tudi Zveza paraplegikov Slovenije.
Odličja in priznanja so podeljevali: dr. Nataša Pirc Musar predsednica RS, Hiromichi Matsushima njegova ekselenca in veleposlanik, Yosuke Arai, predsednik Toyote Adria, Gregor Makuc, direktor komuniciranja in zunanjih zadev ter sekretar uprave v družbi Lek, dr. Petra Robnik, v.d. generalnega direktorja Direktorata za šport na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Romana Girandon, predsednica uprave Loterije Slovenije, Franjo Bobinac predsednik Olimpijskega komiteja Slovenija, mag. Dejan Židan državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja v Lidlu Slovenija, Borut Sever, direktor Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, Maja Bobnar podpredsednica ZŠIS-SPK, Gregor Gračner podpredsednik ZŠIS-SPK in Damijan Lazar predsednik Zveze ŠIS-SPK.
Slovesno športno prireditev sta vodila športni novinar Saša Jerković in naša članica Mateja Pintar – Pustovrh, popestrili pa: pevka Jana Šušteršič, Košarkarski spektakel, Trkaj s himno Ta tempo in plesalci plesnega kluba Zebra.