• Kultura

Likovna razstava umetnikov, ki slikajo z usti ali nogami

21. September 2019

FOTOGRAFIJE Založba UNSU je 20. septembra 2019 v avli Ministrstva za kulturo v Ljubljani pripravila mednarodno razstavo likovnih del slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami. Bogata razstava nosi naslov »CVETJE,« na njej pa s cvetličnimi motivi sodeluje petnajst umetnikov, ki so tudi člani Mednarodnega združenja slikarjev (VDMFK), ki slikajo z usti ali nogami. Vojko Gašperut, Benjamin Žnidaršič, (polnopravna člana združenja), Dragica Sušanj, Tina Pavlovič, Nevenka Gorjanc Željko Vertelj, Gregor Janežič in Roman Gruntar slikajo z usti, Neja Zrimšek-Žiger, Eric Pibernik, Dejana Bačko (Srbija) in Stjepan Perković (Hrvaška) pa svoja dela ustvarjajo z nogami. Med njimi so tudi dela  žal, že pokojnih slikarjev Stojana Zafreda in Silva Mehleta, ki sta slikala z usti in Angele Medved, ki je slikala z nogami.
V dopoldanskem času so slikarke in slikarji imeli predstavitveno delavnico slikanja z usti in nogami, ki so si jo ogledali številni šolarji. Razstavo in slikarje pri ustvarjanju sta si ogledala tudi minister za kulturo Zoran Poznič, ki je poudaril, da so slikarke in slikarji s seboj prinesli veliko volje do življenja in Silvester Gaberšček, vodja Sektorja za nepremično kulturno dediščino.
Likovnike in njihova dela je predstavil umetnostni zgodovinar in velik poznavalec slikarjev, ki svoja dela ustvarjajo na nekoliko drugačen način, Jaka Racman. V obsežni recenziji, kjer se je zadržal ob vsakem delu, je med drugim povedal: »Razstava je naslovno in motivno osredinjena na raznotere slikarske upodobitve cvetja, ki v razstavni prostor nevsiljivo - kot je mogoče povedati le s cvetjem - vnašajo diskurz različnosti in edinstvenosti. Petnajst slikark in slikarjev, zastopanih s oseminpetdesetimi deli, predstavlja del sestavljanke okoli osemsto ustvarjalcev svetovnega mozaika nepremagljive veličine človeške volje in vztrajnosti v udejanjanju talenta in lastnega izraza.
Vsem predstavljenim avtorjem je skupen svojski, nekonvencionalen način ustvarjanja (z usti ali nogami), ki jim edini omogoča, a hkrati tudi omejuje izrazne možnosti. Pri likovnem snovanju so se namreč morali spopasti s premagovanjem težkih gibalnih ovir invalidnosti in so po uspešnosti bodisi kot štipendisti; pridruženi in polnopravni člani povezani v širše, mednarodno organizirano Združenje slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami, z več kot šestdesetletno, bogato in plodno zgodovino delovanja s plemenitim poslanstvom.«

Številne ljubitelje likovne umetnosti je nagovorila državna sekretarka Ministrstva za kulturo mag. Petra Culetto in odprla razstavo. Ob tej priložnosti ji je naš slikar Benjamin Žnidaršič izročil svojo sliko.
Kulturni dogodek, ki ga je podprlo podjetje Virant d.o.o iz Mengša, je z glasbenimi utrinki obogatil Duo Eden z violinistko in vokalno solistko  Urško Jeraj in kitaristom Juretom Bergantom. Res sta navdušila in požela velik aplavz.

Srbska slikarka Dejana Bačko