• Kultura

Likovna kolonija »Vinska vigred 2023« v Semiču

20. Maj 2023

Zveza paraplegikov Slovenije je od 15. do 20. maja 2023 v Domu paraplegikov Semič letos že drugič organizirala izobraževalno likovno kolonijo, tokrat »Vinsko vigred 2023«.
V prijetno toplih prostorih dama so pod mentorskim vodstvom Rassa Causeviga udeleženci Likovne sekcije ustvarjali v različnih tehnikah slikanja - v olju in akrilu na platno, risanju s svinčnikom in barvicami ter oglju na papir. Likovniki so se razporedili v notranjem prostoru hiše, saj zaradi slabega in hladnega vremena ni bilo primerno za ustvarjanje na prostem. Nastale so značilne upodobitve belokranjske krajine, tihožitja, človeških likov in nanosov barvnih odtenkov, ki spominjajo na abstraktnost. S tem so razbili zunanjo sivino in turobnost. Tudi Marvin, ki je pripravljal okusno hrano, je lahko le enkrat zunaj zakuril ogenj za peko na žaru.
Likovnike so obiskali tudi učenci OŠ Belokranjskega odreda iz Semiča, ki so si ogledali ustvarjanje likovnikov in se seznanili z njihovo invalidnostjo. Zanimivi so jim bili slikarji, ki slikajo z usti in se še sami preizkusili z risanjem ali pisanjem.
Na delavnicah so ustvarjali: Dragica Sušanj, Željko Vertelj in Dominik Lozar, ki so člani Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami ter Ljudmila Turk, Mirjam Colja, Lučka Vučko, Klavdij Leban, Ivan Regoršek, Miran Jernejšek in vodja likovne sekcije Zveze paraplegikov Slovenije Metod Zakotnik.

Za dobro počutje udeležencev so poskrbeli: Mojca Zakotnik, Igor Turk, Nada Logar in Mila Lozar. Kolonijo je financirala Zveza Paraplegikov Slovenije.