• Aktualni dogodki

Lev Rogi premaguje ovire je nova slikanica Igorja Plohla

19. Maj 2022

V mariborskem Lutkovnem gledališču je 14. maja 2022 potekala predstavitev nove slikanice Igorja Plohla Lev Rogi premaguje ovire. Slikanica, ki j izšla v sozaložništvu Založbe Pivec in Zveze paraplegikov Slovenije, je že peta knjiga o levčku Rogiju v slovenskem jeziku. Slikanica na otrokom prijazen način govori o arhitekturnih ovirah, s katerimi se uporabniki invalidskih vozičkov srečujejo pri premikanju po pločnikih, stopnicah in klančinah, pri potovanju z dvigali in avtomobili ter pri parkiranju.
Na sobotni predstavitvi so poleg avtorja Igorja Plohla sodelovali tudi predstavniki družinske založbe Pivec, predstavnica Zveze paraplegikov Slovenije, Tanja Kovačič, Boris Klep, predsednik Društva paraplegikov Podravja, in ilustratorka Urška Stropnik Šonc.
Slikanice o levu Rogiju so v angleščini izšle po naslovoma Lucas Makes a Comeback in Lucas at the Paralympics. V kratkem pa se mu obeta tudi prevod v nemški jezik. Veseli nas tudi novica, da je slovenska sekcija IBBY, ki je del najpomembnejše organizacije na področju mladinske literature na svetu (International Board on Books for Young People), nominirala slikanico Lev Rogi v Afriki za uvrstitev v mednarodno zbirko knjig za otroke s posebnimi potrebami.  Ta deluje pod okriljem Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY), vanjo pa se je do danes uvrstilo le 23 slovenskih knjig. Držimo pesti, da bo levček Rogi kmalu med njimi.
Kratek opis vsebine slikanice najdete na spletni strani Založbe Pivec: https://zalozba-pivec.com/knjigarna/lev-rogi-premaguje-ovire. (Foto: Medeja Gorup)