• Aktualni dogodki

Jernej Slivnik na 2. osnovni šoli Slovenska Bistrica

23. Oktober 2020

Na 2. osnovni šoli Slovenska Bistrica so v prvem tednu oktobra, ob Dnevu šole, pripravili namenski dan »Varno v prometu«. Njihov gost je bil paraalpski smučar Jernej Slivnik iz Društva paraplegikov Gorenjske, ki je učencem predstavil svojo življenjsko zgodbo.
Jernej je rad smučal že kot majhen deček. Sam pravi, da so ga k temu navdušili oče, ki je bil profesionalni smučarski tekač, bližina najlepših slovenskih smučišč (doma je iz Hrušice) ter poseben vonj snega. Leta 2006 pa mu je prometna nesreča vzela dve največji ljubezni, očeta in sestro. Tretjo si je po hudi poškodbi glave in hrbtenjače z veliko voljo postopoma povrnil sam – ponovno je začel smučati, a tokrat kot paraalpski smučar z monoskijem.
Jernej, pet let star fantič, je v bolnici tožil samo po smučanju. Ni ga toliko prizadelo, da ne bo več mogel hoditi, ampak strah pred tem, da se njemu ljub šport izmuzne iz življenja. Pri rehabilitaciji je imel v glavi vedno samo cilj, da nekoč nastopi na paralimpijskih igrah. Želja se mu je uresničila. Pravzaprav je bil edini slovenski udeleženec na zimskih paralimpijskih igrah v Južni Koreji in tam kljub poškodbi zasedel spodbudno 12. mesto. Njegova želja je, da poseže po odličjih na naslednjih paralimpijskih igrah. Za učence pa je zaradi njegove težke izkušnje, vztrajnosti in sijaja v očeh zmagovalec, že danes.
Jernej je učencem podal ogromno novega vedenja o invalidnosti in parasmučanju. Bolj kot vso to znanje pa šteje, da so učenci spoznali, da nič ni nemogoče in da, tako kot je dejal njihov gost, »kjer je volja tam je pot«, so še zapisali na 2. osnovni šoli v Slovenski Bistrici.
Vir – Zveze ŠIS - Video