• Aktualni dogodki

IV. Mednarodni čebelarski kongres v Sarajevu

18. November 2019

V Sarajevu je 16. in 17 novembra 2019 potekal četrti mednarodni čebelarski kongres o čebelarstvu, pridelovanju in predelavi čebelarskih izdelkov. Na kongresu je sodelovalo več kot 200 udeležencev, več kot trideset strokovnjakov pa je na različnih področjih čebelarstva predstavilo: apiterapijo in standardizacijo čebelarskih izdelkov, patologijo čebeljih skupnosti, kakovost čebelarskih izdelkov, trženje, zahteve kakovosti in strokovne raziskave.
Med strokovnjaki iz Velike Britanije, Turčije, Amerike, Sudana, ZDA, Srbije, Severne Makedonije in BiH je bil tudi častni predsednik naše Sekcije čebelarjev na invalidskih vozičkih in drugih invalidov Andrej Sever. V svojem referatu je predstavil Čebelarjenje invalidnih oseb in vključevanje invalidov v čebelarstvo. Skupaj s prof. dr.  Mojco Korošec pa sta predstavila tudi čebelarjenje na slovenskem.
Sever je navezal tudi stike s predsednikoma čebelarskih zvez Turčije Ziyanom Sahinom in Severne Makedonije Mendejem Trajkovskim in dal spodbudo o vključevanju invalidov v čebelarjenje. Podelil je tudi nekaj naših Čebelarskih priročnikov za invalide. Ob predstavitvi vključevanja slovenskih invalidov na vozičkih v čebelarstvo in učnega čebelnjaka je Andrej Sever požel velik aplavz. S tem so številni udeleženci in strokovnjaki dali priznanje ideji, ki se je rodila v majhni, toda v čebelarskem pogledu pa veliki Sloveniji.