• Šport

Imamo 50. jubilejno paralimpijsko medaljo

30. Avgust 2021

Naš paralimpijec Franček Gorazd Tiršek, član Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske je na paralimpijskih igrah v Tokiu 30. avgusta 2021 v disciplini zračna puška stoje v kategoriji SH2 osvojil srebrno medaljo. To je že 50. jubilejna paralimpijska medalja, ki smo si jo tako želeli in težko pričakovali. In 25., ki so jo v to zbirko prispevali paralimpijci Zveze paraplegikov Slovenije. Lahko si samo predstavljamo kakšno ogromno breme so nosili trenerka Polona Sladič in njena varovanca Franček G. Tiršek in legenda med strelci Franci Pinter-Ančo. Še posebej, ker so bile igre zaradi koronavirusa prestavljene. Kako težko je bilo obdržati formo in kako velik je bil psihični pritisk, vedo le oni. Kakorkoli parastrelci ste nam pristreljali medaljo in obdržali tradicijo, da se slovenska odprava še z nobenih paralimpijskih iger ni vrnila brez kolajne.
V finalnem nastopu je našega strelca z novim paralimpijskim rekordom (252,8 kroga). prehitel Šved Philip Jonsson, tretji je bil Andreo Liverani s končnim izidom 230,7 kroga.
Tiršek, ki je bil po kvalifikacijah četrti, si je v zadnjih strelih najprej zagotovil medaljo, potem že zanesljivo vsaj srebro in se tudi močno približal vodilnemu Švedu.
Za našega vrhunskega parastrelca je tokratna srebrna medalja že tretja v karieri. Prvo je dobil na igrah v Londonu 2012, drugo pa v Riu 2016.
Pred Tirškom je v skupini SH1 nastopil Franc Pinter, ki je za las zgrešil finalni nastop in se v svoji paradni disciplini uvrstil na 10. mesto. Med tekmo je imel tudi nekaj smole (krč v nogi)