• Aktualni dogodki

Humanitarna akcija komika »The Eldar«

10. Julij 2021

Maja smo začeli z drugo sezono Gibalno ovirani gore osvajajo, že štiri leta pa poteka tudi projekt spletne aplikacije inPlaninec – Planinske poti dostopne invalidom in osebam na vozičkih.
Jurček Nowakk, vodja odbora PIN-OPP, si z ekipo prizadeva, da se zberejo sredstva s katerimi bi se ustvarila mobilna aplikacija, ki bo dostopna in jo bo možno uporabiti s pametnim telefonom. „Invalidom bomo omogočili, da bodo uživali na planinskih poteh. Z tablami bomo označili poti, dostopne invalidom in ljudem na vozičkih. Vse to bo predstavljeno v brezplačni spletni aplikaciji z vsemi podatki, ki jih potrebujejo invalidi, da bo tudi njihova pot v hribe varna in prijetna," je povedal Nowakk.
Pri zbiranju sredstev pa na srečo nismo sami.
Eldar Omerčič je član Društva distrofikov Slovenije in nastopa kot stand-up komik pod imenom »The Eldar«, ki organizira npr. tudi uspešno »Poletje smeha« v Hangar-ju Izola. V neprestanem in na robu eksplozije možganov »takšnih« se tako razvije ideja npr. o dobrodelni akciji zbiranja sredstev za izvedbo Aplikacije in smernih tabel za inPlaninec. Pa tudi ne »lahka in kratka« akcija zbiranja. Eldar si je nadel napis »UP 5 na 1919«, sedel na skuter in se odpeljal z njim v Izolo. V krajih, kjer se je ustavil je nagovarjal ljudi in delil smeh. Tako je bil tudi nastop kolegov komikov  Matej Pušnik (povezovalec), Jurij Kaluža, Ajda Peternel, Alen Borišek, The Eldar, Peter Šanovič – Šano, Rok Škrlep, in Klemen Bučan v Hangarju v petek, 9. julija 2021 zvečer krona nabiralnega potovanja. Pred nastopom je goste pozdravil in povedal nekaj o Aplikaciji, akciji GOGO in vseh ostalih odbora Planinstvo za invalide, Planinske zveze Slovenije, vodja delovne skupine GOGO Stojan Rozman. Komiki so s škatlo za prostovoljne prispevke večkrat zaokrožili med gosti. Na vsako mizo smo položili zloženko GOGO, letak in vizitko Aplikacije, postavili zastave in oznake teh dveh akcij ter za prostovoljne prispevke dajali majice.
Ambasador akcije GOGO je humanitarec, maratonec, komik, … Andrej Težak-Tešky in z nami  bo tudi v hribih – v soboto, 17. julija 2021, ko je na sporedu pohod na Lavričevo kočo na Gradišču (nad Stično). Velika hvala stand - up komikom za lepo gesto in podporo.