• Šport

Generalna skupščina IPC v Bonnu

27. Oktober 2019

V Bonnu je od 24. do 27. oktobra 2019 pod pokroviteljstvom nemške vlade potekalo srečanje predstavnikov nacionalnih paralimpijskih komitejev s celega sveta. IPC letos praznuje 30 let delovanja, zato so pripravili slovesni večer, med katerimi je udeležence nagovorila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.
Na konferenci so imele možnost predstavitve tudi manjše države, kjer je razvoj športa invalidov šele na začetku. S tem so dobile tudi možnost pridružitve k paralimpijskemu gibanju.
V nadaljevanju so kar nekaj pozornosti posvetili podnebju v Tokiu, ko bodo drugo leto potekale paralimpijske igre. Organizatorji se namreč bojijo, da zaradi velike vlažnosti v tistem obdobju, športniki ne bodo dovolj dobro pripravljeni na te razmere.
Drugi dan konference je bil namenjen delovanju organizacije v prihodnem obdobju, zato je vodstvo v razpravi prisluhnilo tudi vprašanjem in predlogom članic IPC. Govorili so tudi o volitvah, ki bodo leta 2021, na koncu pa podelili nagrade najboljšim športnikom ter raznim organizacijam, ki so bili zaslužni za izvedbo in nastope na zimskih POI v Pjongčangu leta v 2018.
Zadnja dva dneva sta bila namenjena organizaciji generalne skupščine, ki poteka vsaki dve leti. Po sprejetju dnevnega reda so prisluhnili predsednikovemu obširnemu      revidiranemu poročilu ter finančnemu pregledu IPC za leto 2017-2018. Sprejeli so tudi štiri nove članice. Naslednji dan so predstavniki organizacijskega odbora zimskih paralimpijskih iger, ki bodo leta 2022 potekale v Pekingu, predstavili potek priprav, čeprav je do iger še veliko časa.
Prišel je naporni čas skupščine, saj so do večernih ur sprejemali in potrjevali kar 15 predlogov od različnih NPC, na koncu pa le prišli do skupnega soglasja. Zadnji dan konference so udeleženci prisluhnili poročilom organizatorjev paralimpijskih iger v Pjongčangu, v nadaljevanju pa tudi poročilom japonskih predstavnikov o pripravah na POI Tokiu 2020.
Seveda pa je IPC na skupščino povabil tudi predstavnike POI, ki bodo leta 2024 v Parizu. Bili so zelo presenečeni, kako dobro se že sedaj pripravljajo na igre kljub temu, da imajo še veliko časa.
Po vsem videnem in s pridobitvijo veliko informacij, naš predstavnik in podpredsednik Zveze za šport invalidov-Paralimpijski komite Gregor Gračner ugotavlja, da 30 let delovanja IPC pridobiva novi zalet k še bolj organiziranem delovanju. Zelo veliko zaslug za to ima Andrew Parsons, predsednik IPC, ki so ga pred dvema letoma izvolili v Abu Dabiu. »Bilo mi je v veliko čast zastopati naš slovenski Paralimpijski komite« dodaja Gračner.