• Šport

Franček G. Tiršek Sloveniji pristreljal še bronasto paralimpijsko medaljo

1. September 2021

Naš parastrelec Franček Gorazd Tiršek iz Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske je 1. septembra na paralimpijskih igrah v Tokiu v disciplini zračna puška leže v kategoriji R5 osvojil še bronasto medaljo. Tako je srebrni dodal še bronasto in se s tem izenačil s Francem Pinterjem, ki je v svoji dolgoletni strelski karieri prav tako osvojil tri srebrne in eno bronasto paralimpijsko kolajno. To je za Zvezo paraplegikov Slovenije že 26., za slovenske paralimpijce pa 51. medalja.
Tiršek se je v finalno tekmovanje tokratne discipline uvrstil kot osmi, potem ko je v zadnji seriji predtekmovanja le za 0,2 kroga prehitel devetouvrščenega tekmovalca. Kako velik je bil takrat pritisk, pove tudi podatek, da je za finale Tiršek nujno potreboval vsaj 10,6, nato pa zadel 10,7 kroga.
V finalu je Tiršek stopnjeval nastope, po slabem prvem strelu (10,0) in zadržanem začetku je dosegel nekaj zelo dobrih serij in v boju za tretje mesto z dvema boljšima streloma prehitel Korejca Jiseoka Leeja. Z novim paralimpijskim rekordom je zmagal Srb Dragan Ristić, drugi je bil Ukrajinec Vasil Kovalčuk.
To je bila za našega strelca izredno naporna, težka in živčna tekma. Mogoče še bolj razburljiva pa tudi za trenerko Polono Sladič, ki ima seveda ogromne zasluge za strelsko pravljico v Tokiu.

Srebrnega in bronastega Tirška v Tokiu čaka še en nastop. V soboto bo kot zadnji Slovenec na igrah nastopil še z malokalibrsko puško. Ta disciplina je nova na igrah, zato se pustimo presenetiti še z enim vrhunskim rezultatom.
Več … Foto: Vid Ponikvar-Sportida