• Aktualni dogodki

Evropski teden mobilnosti je zaključil Dan brez avtomobila

23. September 2022

Letošnji, že 21. Evropski teden mobilnosti (ETM) je tako kot vsako leto potekal, med 16. in 22. septembrom 2022. Po podatkih Ministrstva za infrastrukturo je tokrat sodelovalo kar 96 slovenskih občin, ki so pod sloganom Trajnostno povezani spodbujale posameznike k odločitvi za trajnostno mobilnost, torej k hoji ali uporabi koles in javnih prevoznih sredstev. ETM se je zaključil z Dnem brez avtomobila, ki so ga v številnih občinah pripravile različne organizacije, društva, šole in ustanove. Na ta dan so bili javni prevozi brezplačni.
Na Kongresnem trgu je 19. septembra 2022 Svet za odpravljanje arhitekturnih in komunikacijskih ovir pri MOL, skupaj z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije, Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije in Društvom paraplegikov ljubljanske pokrajine, pripravil poligon s tremi sklopi ovir - preprekami s katerimi se srečujejo gibalno ovirani, z ovirami s katerimi se srečujejo slepi in slabovidni ter s tistimi, s katerimi se srečujejo gluhi in naglušni. Mimoidoči pa so si lahko ogledali tudi dostopnost avtobusa LPP, ki ga z brezplačno urbano uporabljajo potniki na vozičkih in drugi invalidi.
Društvo je na stojnici predstavilo celostno društveno dejavnost, v Kočevju in Logatcu pa 22. septembra 2022 tudi Dan brez avtomobila.