• Šport

Dvanajsta sezona NLB Wheel lige

1. November 2019

S turnirjema v Gradačcu in Banjaluki se 2. in 3. novembra 2019  začenja 12. sezona regionalne lige v košarki na vozičkih NLB Wheel lige iz treh držav. V novi sezoni bodo sodelovale ekipe iz Slovenije (Zveza za šport invalidov Slovenije-Paralimpijski komite), Hrvaške (KKI Zagreb, KKOI Zadar) ter Bosne in Hercegovine (Zmaj Gradačac, KIK Una Sana, KKI Vrbas, KIK Sana Sarajevo). Tekmovanje organizira Zveza paraplegikov Slovenije, ligo pa vodi Gregor Gračner.

Bosna in Hercegovina dominira
Naslov prvaka brani KKI Vrbas Banja Luka, ki jo v tej sezoni čaka nastop v evroligaški konkurenci. Boljše rečeno: v vseh dosedanjih enajstih sezonah regionalne lige je naslov pripadel klubom s področja Bosne in Hercegovine, zadnjih šest KKI Vrbasu!

Liga NLB Wheel, skupina B, 1. krog, 2. november - KIK Zmaj Gradačac – KIK Una Sana, KKOI Zadar – ZŠIS-PK, KIK Una Sana – KKOI Zadar, ZŠIS-PK – KIK Zmaj Gradačac
Liga NLB Wheel, skupina A, 1. krog, 3. november  - KKI Vrbas Banja Luka – KIK Sana Sarajevo (11.30) - KKI Vrbas Banja Luka – KKI Zagreb - KIK Sana Sarajevo
Veseli, ker je prišel Zadar

„Drugega novembra se bo pričela 12. sezona lige NLB Wheel, ki jo od začetka podpira generalni sponzor banka NLB d.d. Tokrat bo sodelovalo sedem ekip iz jugovzhodne Evrope, ki se bodo v predtekmovanju pomerile v dveh skupinah. »Veseli smo, ker se je nam pridružila ekipa iz Zadra in tako se nam po dolgih letih ponovno vključuje ekipa iz hrvaške Dalmacije. Seveda bi si želeli še več ekip, a zaradi objektivnih razlogov, tokrat nekatere ne morejo sodelovati. Ker pa je skozi celotno obdobje lige prisotno nihanje sodelovanja ekip, lahko rečem, da je to normalen pojav. Vsem ekipam želim veliko športnih uspehov in naj 5. aprila 2020 v Sloveniji dvigne zmagovalni pokal najboljša ekipa sezone,“ je povedal vodja tekmovanja Gregor Gračner, ki je ob tem spomnil, da bo banka NLB d.d. tudi tokrat, to je praksa vsa ta leta, dvema igralcema podarila dva vozička, ki omogočata profesionalno igranje košarke!

Super sodelovanje z Ligo ABA
Tudi v novi sezoni bomo sodelovali z regionalno Ligo ABA. Košarka hodečih in košarka na vozičkih gresta z roko v roki. V nedeljo, 3. novembra bo zbrane v Banjaluki pozdravil in nagovoril izvršni direktor Igokee Vuk Radivojević, ki je na naše turnirje z veseljem prihajal tudi v časih, ko je bil še košarkar. Ob tej priložnosti je Igokea povabila vse udeležence turnirja v Banja Luki, da so zvečer gosti kluba v Laktaših, kjer se v nedeljo, 3. novembra ob 20. uri igra derbi začelja Lige ABA med domačo Igokeo in Zadrom.

Slovenske ambicije

Svoje ambicije ima tudi slovenska ekipa ZŠIS-PK, ki je v lanski sezoni zasedla 3. mesto. „Vsi že komaj čakamo, da se sezona v ligi NLB Wheel, začne. V prvem kolu nas čakata dve zanimivi in napeti tekmi. Najprej igramo proti novincu v ligi, ekipi Zadra, ki v novo sezono vstopa močno okrepljena. Tu bomo morali biti še posebej pazljivi na njihovo značilno igro po globini. Tudi naš drugi nasprotnik, domačin turnirja se je pred sezono dodatno okrepil z dvema igralcema iz Srbije in ohranil jedro lanske ekipe. Za koš so nevarni z meti iz razdalje, hitro razvijejo protinapade, prav tako znajo žogo spustiti pod obroč. Lani smo jih v dveh dramatičnih tekmah, obakrat tesno ugnali, trdo sem prepričan, da smo tega sposobni tudi letos. Liga bo letos izredno izenačena, če želimo napasti odličja, bomo morali pokazati še več kot minulo sezono,“ dodaja Žiga Kobaševič, trener slovenske vrste ZŠIS-PK.

Prihaja oddaja

Letos aprila smo tekmovanje sklenili s finalnim turnirjem na Vranskem, kjer smo posneli tudi posebno oddajo, ki jo bomo predvajali tudi na naši uradni Facebook strani (https://www.facebook.com/NLBWheel/), vse o ligi in tekmovanju pa tudi na uradni spletni strani (http://www.nlbwheel.com/).

Vsi dosedanji prvaki Lige NLB Wheel:

2018/2019: 
KKI Vrbas 
2017/2018: 
KKI Vrbas

2016/2017:
KKI Vrbas

2015/2016:
KKI Vrbas

2014/2015:
KKI Vrbas

2013/14:
KKI Vrbas

2012/13:
KKK K3 Sarajevo

2011/12:
KIK Sana

2010/11:
KIK Sana

2009/10:
KIK Sana

2008/09:
KIK Sana
Tekst in foto Drago Perko