• Aktualni dogodki

Dolenjski muzej z novo dvižno ploščadjo

26. September 2020

Dolenjski muzej si je ob 70-letnici zadal cilj, da letošnja investicijska sredstva nameni svojim obiskovalcem in tudi ranljivim skupinam omogoči dostopnost v svoj osrednji razstavni prostor – galerijo. V ta namen so pri vhodu v Galerijo Dolenjskega muzeja postavili stopniščno dvižno ploščad za osebe na invalidskih vozičkih. S prerezom traku, so jo 25. septembra 2020 namenu predali: minister za javno upravo Boštjan Koritnik, župan Mestne občine Novo mesto, Gregor Macedoni, direktorica Dolenjskega muzeja Jasna Dokl Osolnik in predsednik Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, Jože Okoren. Naložba je bila vredna 9.300 evrov, denar zanjo pa je v večini prispevala novomeška občina kot ustanoviteljica Dolenjskega muzeja.
Direktorica muzeja Jasna Dokl Osolnik je nagovoru poudarila, da so za njih v prvi vrsti pomembni obiskovalci in da so skupine, ki lahko obiščejo muzej, čim bolj različne. S postavitvijo ploščadi bodo pridobili krog novih obiskovalcev, ki muzeja doslej niso mogli obiskati, upajo pa, da bodo s to pridobitvijo postali zgled tudi drugim, da se bodo odločili za tak korak.
Jože Okoren je dodal, da je dvižna ploščad zelo velika pridobitev tako za člane dolenjskega društva, kakor tudi za vse druge, ki so gibalno ovirani. Tudi za mamice z otroškimi vozički in starejše.
Otvoritve ploščadi se je poleg drugih obiskovalcev udeležilo tudi nekaj članov društva, ki so napravo preizkusili in si ogledali osrednjo razstavo Let novomeške pomladi.