• Kultura

Brezzobi tiger - nova slikanica pisatelja Igorja Plohla

15. Julij 2021

Video - Naš najuspešnejši pisatelj Igor Plohl iz Društva paraplegikov Podravja je že v letu 2009 napisal pravljico "Lev Rogi." V letu 2012 je sledila avtobiografsko pripoved "Ne domišljaj si!," v letu 2014 je izšla slikanica "Lev Rogi najde srečo," v letu 2017 je nastal roman "Pustolovščine v Prlekiji," v letu 2018  leposlovno-izobraževalna slikanica "Rogi in Edi na paralimpijskih igrah,"  leta 2020 slikanica »Lev Rogi v Afriki,« v letu 2021 pa še slikanica "Brezzobi tiger."
Pri ameriški založbi Holiday House (New York) sta v letošnjem letu izšli dve njegovi slikanici »Lucas makes a comeback« in »Lucas at the Paralympics«, ki sta nastali na podlagi slikanic o levu Rogiju. O invalidnosti in drugačnosti osveščata otroke in njihove starše v ZDA in na drugih angleško govorečih območjih.
Slikanica Brezzobi tiger je nastala na pobudo Državnega sveta Republike Slovenije. Njen namen je otroke osveščati o pomenu in moči argumentiranega ugovora. Ena izmed najpomembnejših funkcij Državnega sveta je namreč VETO, ki ga lahko izglasuje na zakon sprejet v Državnem zboru.
Glavna junaka slikanice sta tiger Svetin in troglavi zmaj Ljubo. Nekoč, pred davnimi časi, je pod mogočno goro Triglav v svoji veliki in razkošni kraljevski votlini živel troglavi zmaj Ljubo. V prelepi deželi je odločal o vseh pomembnih živalskih stvareh. Njegova beseda je bila vedno zadnja. Le tu in tam si mu je upal oporekati pogumni kraljevi svetovalec tiger Svetin. Ko so živa bitja ugotovila, da Svetin nima prave moči, so ga za njegovim hrbtom začela klicati brezzobi tiger.
Slikanico je ilustrirala Nataša Vertelj, spremno besedo pa je prispeval predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. Izšla je v sozaložništvu z Državnim svetom Republike Slovenije pri Založbi Pivec.