• Aktualni dogodki

Brez čebel ne bo življenja

20. Maj 2023

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je na pobudo Slovenije 20. maj razglasila za Mednarodni dan čebel. Izbran pa je bil datum rojstva velikega našega poznavalca čebel iz 18. stoletja Antona Janše, ki je bil prvi čebelarski učitelj na dvoru habsburške cesarice Marije Terezije.
Mednarodni dan čebel s ponosom obeležujemo tudi čebelarji paraplegiki in tetraplegiki, saj imamo v svojih vrstah kar nekaj dobrih čebelarjev. Od 17. marca 2017, pa tudi svojo sekcijo.
Na novinarski konferenci ApiSlovenija v Celju je bila 11. marca 2017 podpisana Listina o zavezi vključevanja invalidov v delo s čebelami, dan kasneje 12. marca 2017 v Semiču, pa na pobudo čebelarja Andreja Severja ustanovljena Sekcije čebelarjev invalidov na vozičkih. Podpisnik listine je tudi prvi čebelar sveta, žal že pokojni takratni predsednik Apimondie Philip McCabe, Z nami je bil tudi ob ustanovitvi sekcije v Semiču..
Ob prostorih Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije smo 25. aprila 2018 postavili tudi prvi učni čebelnjak na svetu. Zanj in za čebele vzorno skrbijo prekmurski čebelarji, v tem času pa so pridelali že kar nekaj kozarčkov odličnega medu.