• Aktualni dogodki

Bazar ob Mednarodnem dnevu invalidov

2. December 2019

VIDEO - Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije je ob Mednarodnem dnevu invalidov organiziral prvi dobrodelni bazar invalidskih organizacij. Poimenovali so ga: “Preživite dan z invalidi!” Bazar je potekal 2. decembra 2019 med 12. in 17. uro v hali Jurček na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, s pozdravnim nagovorom pa ga je odprl Dejan Židan, predsednik Državnega zbora RS. Z nagovorom se mu je pridružil tudi predsednik NSIOS Borut Sever, sledila pa je še tiskovna konferenca.
Slovenski invalidi so s predstavitvijo umetniških in rokodelskih izdelkov (delom svojih rok), pokazali, da njihove ambicije, želje in potrebe niso veliko drugačne kot pri vseh drugih. Vendar si moramo ob tem kot družba prizadevati za zagotavljanje enakih možnosti za vse in za odpravljanje vseh vrst ovir.
Na bazarju so sodelovali predstavniki 15-ih slovenskih invalidskih organizacij, nekateri izdelki so nastajali med samim dogodkom, več organizacij pa je predstavilo tudi svoje programe, s katerimi uporabnikom omogočajo vključenost in socialno aktivacijo ter izboljšujejo kakovost njihovega življenja.
Obiskovalci so spoznali kako živimo, kaj delamo, kakšne so naše težave, kakšni uspehi, lahko pa so kupili tudi naše izdelke in s tem podprli izvajanje naših posebnih socialnih programov.
Zveza paraplegikov Slovenije se je na svoji stojnici predstavila z različnimi publikacijami, veliko občudovanja pa je požel naš slikar, Željko Vertelj, ki svoja dela ustvarja s čopičem v ustih in je tudi član Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami.