• Šport

Anej Doplihar v vožnji na čas trinajsti

31. Avgust 2021

Anej Doplihar je na cestni dirki na paralimpijskih igrah v Tokiu svoji kategoriji H3 osvojil deveto mesto.
Na paralimpijskih igrah v Tokiu je 31. avgusta 2021 svoj krstni nastop dočakal tudi naš parakolesar Anej Doplihar iz Društva paraplegikov severne Primorske. Nastopil je v vožnji na čas in v svoji kategoriji H3 osvojil 13. mesto.
Parakolesarji so od preostalih udeležencev iger ločeni, saj tekmujejo od Tokia v dve uri oddaljenem Fudžiju. Torej na dirkališču, ki je slovenskim kolesarjem in navijačem na olimpijskih igrah prineslo toliko veselja.
Naš novinec je na paralimpijskih igrah opravil s prvo od dveh preizkušenj. Vožnja na čas je za njegovo kategorijo štela tri kroge po osem kilometrov. Parakolesarji so na razgibani trasi morali prevoziti tudi dva dolga in zahtevna vzpona. Doplihar je ves čas vozil v enakem ritmu in bil že na vmesnih časih po osmem in 16. kilometru na mestih, kjer je nazadnje tudi končal svoj prvi paralimpijski nastop.
Na koncu je za najhitrejšim zaostal 3:44 minute, v ospredju pa se je za zmago udarila četverica kolesarjev. Najboljši je bil po 24 kilometrih Avstrijec Walter Albinger, drugi je bil Nemec Vic Merklen, tretji pa Španec Luis Miguel Garcia Marquina. Brez medalje je ostal ruski kolesar Ruslan Kuznjecov, ki je tretje mesto zgrešil za manj kot sekundo.

Vir: Zveza ŠIS-SPK