• Šport

50. jubilejni memorial prof. Bojana Hrovatina

15. Avgust 2019

Vabilo Prijavnica - Delo, volja in športni duh, ki jih je našim športnikom vcepil Bojan Hrovatin, so bogato obrodili sadove. Samo na paralimpijskih igrah so športniki Zveze paraplegikov Slovenije osvojili kar 24 medalj – 4 zlate, 8 srebrnih in 12 bronastih.
Prof. Bojan Hrovatin je bil pionir invalidskega športa v Sloveniji. Zaposlen je bil v takratnem Zavodu za rehabilitacijo invalidov (ZRI) v Ljubljani, hkrati pa je opravljal tudi funkcijo sekretarja Zveze za rekreacijo in šport invalidov Slovenije. Bil je pravi človek na pravem mestu. Kot profesor – vodja športa v osrednji slovenski rehabilitacijski ustanovi je vedel, kaj hoče. Strokovno je pripravljal programe, tudi po vzoru nekaterih drugih držav. Njegovo delo je bilo usmerjeno v vse več kategorij invalidov. Vse od rehabilitacijskega, rekreativnega do tekmovalnega športa.
Že v letu 1967, ko še nismo imeli svoje organizacije, je na Evropske igre na Dunaj popeljal sedmerico atletov paraplegikov in z ekipo priboril prve medalje. Ivan Tajnšek je osvojil medaljo v suvanju krogle, Lojze Cvar pa v metu diska. Dober mesec dni po ustanovitvi Sekcije paraplegikov in tetraplegikov je Bojan na športno srečanje z italijanskimi paraplegiki in tetraplegiki v Rim odpeljal 17 člansko ekipo atletov in atletinj. Nastopili so v atletiki, plavanju in košarki ter zasedli skoraj vsa prva mesta. Osvojil so 7 zlatih, 4 srebrne in 3 bronaste medalje. V košarki so slavili z rezultatom 42:25.
Bojan se je rodil 19. aprila 1923, zaradi težav s srcem pa 25. marca 1970 nepričakovano umrl. Od tega leta dalje slovenski paraplegiki v njegov spomin prirejamo vsakoletno atletsko tekmovanje na državni ravni z mednarodno udeležbo.
Letošnje jubilejno 50. spominsko tekmovanje bomo v soorganizaciji z Društvom paraplegikov ljubljanske pokrajine pripravili 7. septembra na atletskem stadionu v Športnem parku Ljubljana-Šiška.