• Šport

25. Radejev memorial tokrat brez tujih šahistov

30. September 2020

Društvo paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja je 30. septembra 2020 v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije pripravilo četrti krog šahovske lige ZPS-Gradex, turnir pa posvetilo tudi v spomin na svojega odličnega šahista in prvega predsednika društva Jožeta Radeja. Tokrat se tradicionalnega 25. memoriala zaradi preprečitve širjenja koronavirusa niso udeležili šahisti iz Bosne in Hercegovine ter Srbije. Seveda so organizatorji poskrbeli za vse varnostne ukrepe.
V sklepnem, četrtem krogu, se je na črno belih poljih pomerilo le 16 šahistov iz petih pokrajinskih društev Zveze paraplegikov Slovenije. Med njimi tudi edina šahistka Anica Radej, ki je nastopila na vseh 25-ih memorialih.
Šahisti so v društvenih prostorih tekmovali po švicarskem sistemu, sodnikovih navodilih in pravilih FM-FIDE. V sedmih hitropoteznih krogih so za razmišljanje in poteze v posamičnih partijah imeli na voljo deset, težje gibalno ovirani tetraplegiki pa dvanajst minut.
Rezultati četrtega kroga lige ZPS-GRADEX in 25. memoriala
Rezultati ekipno
Prvo mesto DP Ljubljana (13,5), drugo DP Maribor (13,0), tretje DP Celje (11,0), četrto DP Koper (8,0), peto pa DP Novo mesto (6,5)
Rezultati posamično
S prvim mestom je memorialni prehodni pokal prešel v roke Francu Pinterju iz DP Podravja (6,0), plaketo za drugo mesto je osvojil Ljubiša Gajič iz DP Ljubljanske pokrajine (5,5), plaketo za tretje mesto pa Radoslav Matič iz DP jugozahodne Štajerske (4,5).
Rezultati ligaškega tekmovanja v sezoni 2019 – 2020
Šahisti so prvi krog že po tradiciji odigrali v Kopru kjer je slavila ekipa DP Ljubljana (15,5). Drugi krog so odigrali v Celju in ponovno je zmagala DP Ljubljana (14,0), v tretjem krogu v Naklem je bila najboljša ekipa DP Celje (13,5), v zaključnem četrtem krogu v Novem mestu pa je največ točk osvojila DP Ljubljana (13,5).
Ekipne uvrstitve po štirih krogih
Prvo mesto je tako kot že vrsto let zapored ponovno osvojila ekipa DP Ljubljanske pokrajine (56,0), drugo ekipa DP Jugozahodne Štajerske (48,5), tretje pa ekipa DP Podravja(37,0). Četrto mesto je osvojila ekipa DP Dolenjske, Bele krajine in Posavja (23,5), peto DP Istre in krasa (21,0), šesto pa ekipa DP Gorenjske (4,5). Pripomnimo naj, da zadnji dve ekipi nista nastopili na vseh tekmovanjih.
Ob razglasitvi rezultatov je šahiste nagovorila in pozdravila Martina Glavič, podpredsednica društva in šahistki Anici Radej (ženi pokojnega Jožeta Radeja) izročila šopek kot priznanje za nastop na vseh memorialih. Prisotne je ob razglasitvi rezultatov s čestitkami za osvojitev nagovoril tudi športni referent društva Mirko Sintič. Vsem se je zahvalil za sodelovanje na tekmovanju, še posebej arbitru Marku Juriču, ki je vodil tekmovanje. Z Martino sta podelila odličja memorialnega tekmovanja, medalje in pokal za ligaško tekmovanje pa je v imenu Zveze podelil vodja šahovske lige, Jasmin Sabljakovič.
Vsi udeleženci tekmovanja so prejeli tudi majice, v spomin na jubilejni 25. memorial Jožeta Radeja.