• Šport

23. september Dan slovenskega športa

24. September 2020

Zbornik - Video Dan slovenskega športa je državni praznik, ki ga letos praznujemo prvič. S tem se je Slovenija pridružila le sedmim državam, ki imajo praznik športa. Poslanci državnega zbora so 18. junija 2020 s 74 glasovi za in enim proti podprli nov praznik, ki je tudi prvi dan evropskega tedna športa. Za dan slovenskega športa so opredelili datum, ko so: veslača Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec leta 2000 v Sydneyju isti dan osvojili prva zlata olimpijska odličja za samostojno Slovenjo.
Slovenci smo narod športa, ki se kot majhen narod lahko pohvalimo z izjemnimi rezultati v svetovnem merilu.
Prav tako tudi športniki paraplegiki in tetraplegiki, ki se od leta 1972, ko so prvič nastopili na paralimpijskih igrah v Heidelbergu, do sedaj še niso vrnili brez medalje s teh najbolj cenjenih iger. Iger, ki so sanje vsakega športnika. Naše športnice - Pavla Sitar, Draga Lapornik, Mateja Pintar-Pustovrh, Tatjana Majcen-Ljubič, Veselka Pevec in športniki – Jože Okoren, Marjan Peternelj, Janez Roškar, Franc Pinter, Franček Gorazd Tiršek in Jože Flere, so osvojili: 4 zlate, 8 srebrnih in 12 bronastih medalj in vrsto odličnih rezultatov.
Vrhunski uspehi naših športnikov so se rodili iz množičnosti športa, ki mu pri Zvezi paraplegikov Slovenije posvečamo veliko pozornosti. Podatki namreč kažejo, da tisti naši člani, ki se ukvarjajo s športom, živijo kvalitetnejše življenje.
Končno pa lahko tudi zapišemo, da je šport tisti, ki je združil slovenske paraplegike in tetraplegike. Zveza paraplegikov Slovenije je ob 50 letnici organizaranega delovanja izdala tudi Zbornik ob 50 letnici športa paraplegikov in tetraplegikov.