• Aktualni dogodki

18. kongres Evropske zveze paraplegikov v Grčiji

5. Junij 2023

ESCIF – Evropska zveza paraplegikov je od 31. maja do 3. junija organizirala vsakoletni evropski kongres svojih članic – nacionalnih zvez paraplegikov. Letošnji, že 18. kongres je potekal v soorganiziacji grške Zveze paraplegikov v Solunu.
Glavne teme letošnjega kongresa so bile: osebna asistenca, dostopni turizem in klimatske spremembe, v okviru katerih se je odvilo preko 15 strokovnih prispevkov. Kongresa so se udeležili tudi predstavniki Zveze paraplegikov Slovenije - Špela Šušteršič in Matej Verbajs iz strokovne službe Zveze, Mirjam Kanalec podpredsednica Izvršilnega odbora ESCIF in spremljevalec Tomaž Demšar.
Špela Šušteršič je na kongresu imela strokovno predavanje na temo ureditve osebne asistence v Sloveniji. Predvsem slednja tema je zelo aktualna tudi v drugih državah EU, ki imajo sicer različne sisteme – ponekod poteka še vedno samo v obliki programov, financiranih na podlagi javnih razpisov. Ponekod gre za javne storitve, ki jih zagotavlja država. Države imajo tudi zelo različne pogoje, kdo lahko dobi osebno asistenco, kot npr. različne starostne omejitve, prihodkovni cenzus, ponekod je obseg lahko odvisen tudi od razvitosti občine.