• Šport

14. smučarski kamp na Rogli krojilo vreme

19. Januar 2023

 

Na smučiščih Rogle je v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije od 17. do 19. januarja 2023 potekal že 14. tradicionalni smučarski kamp. Tokrat so smučarji vse tri dni imeli slabo vreme. V hladnem vremenu jih je spremljala še megla, zadnji dan pa tudi sneženje in hud veter.
Prvi in drugi dan so udeleženci kampa posvetili treningu, zadnji dan pa namenili veleslalomski tekmi. Za tiste parasmučarje, ki nimajo svojih monoskijev, so si pri avstrijskem proizvajalcu Praschberger, tudi tokrat sposodili pet tovrstnih sedežev, ki se pripnejo na smučko. Za smučanje na snegu je pri naših paraplegikih vse več zanimanja, zato je bilo na letošnjem kampu kar pet novincev, ki želijo osvojiti vijuganje po belih strminah. To znanje hitreje pridobijo tisti smučarji, ki so smučali že pred poškodbo.
Posebej novincem so pri prvih zavojih tudi tokrat pomagale štiri študentke delovne terapije iz Zdravstven fakultete v Ljubljani in njihova mentorica mag. Alenka Plemelj. Sodelovali pa so še trije strokovnjaki na tem področju.
Na smučiščih Rogle je treniralo kar 15 parasmučarjev na monoskijih, spremljali pa so jih števili svojci in drugi spremljevalci. Med njimi se kampa že vrsto let udeležujeta tudi dva parasmučarja iz sosednje Hrvaške.
Po uspešnih treningih v slabih pogojih so udeleženci zadnji dan načrtovali tri veleslalomskih preizkušnjah. Vse je bilo pripravljeno, tudi rezultatna lista, ki jo je sestavil naš parasmučar Edo Ješe. Tekmovanje, ki so ga pripravili organizatorji smučišča Rogla, so morali odpovedati zaradi hudega vetra. Žal, tokrat je zmagala narava, kar se je prvič zgodilo v vseh kampih doslej. Oglejte si krajše video posnetke - TUKAJ
Foto: Alenka Plemelj