• Šport

Šesti svetovni tek – Wings for life

6. Maj 2019

Natanko ob istem času - ob 11. uri po UTC (univerzalni čas) oziroma ob 13. uri po našem lokalnem času, se je 5. maja 2019 pričel že šesti zaporedni globalni svetovni tek – Wings for Life World Run. Na 323 lokacijah po vsem svetu (šestih kontinentih) se je v tek pognalo na tisoče tekačic in tekačev, ki so tekli v vseh vremenskih razmerah po dnevu in po noči - vsi s skupnim ciljem zbrati čim več denarja za raziskovanje in iskanje zdravila pri poškodbi hrbtenjače.
Letošnjega teka se je udeležilo okrog 120.000 tekačev, ki so skupno pretekli 1.103.276 kilometrov. Tek je tudi izredno čustven, saj je na dogodku v Zugu (Švica) 31 letni paraplegik David Mzee, ki je že skoraj desetletje vezan na voziček zaradi poškodbe hrbtenjače, vstal in s pomočjo hodulje prehodil zadnjih 390 metrov. S tem je dokazal, da upanje obstaja.
Na svetu si vsako leto poškoduje hrbtenjačo več kot 250.000 ljudi, zato prihodek celotne prireditve in drugih donacij namenijo tej organizaciji, ki neprestano raziskuje in išče zdravilo, ki bi lahko spremenilo prihodnost poškodb hrbtenjače.
Wings for Life (krila za življenje) je neprofitna fundacija, ki je bila ustanovljena leta 2003 in je gonilna sila projekta, Red Bull pa v celoti krije administrativne stroške, kakor tudi stroške teka. Idejni vodja te fundacije je direktor Red Bulla Dietrich Mateschitz, ki sta jo osnovala skupaj z dvakratnim svetovnim prvakom v motokrosu Heinzom Kinigadnerjem, čigar sin se je leta 2003 hudo ponesrečil z motorjem in postal tetraplegik. Svoje življenjsko vodilo zdaj udejanja v iskanju zdravila.
Od leta 2004 je fundacija financirala izjemno pomembne raziskovalne projekte in klinične študije po vsem svetu. Čeprav zdravila še ni niso iznašli nenehno prihaja do napredka. Sto odstotkov startnin za tek Wings for Life World Run in donacij v okviru tega globalnega dogodka bo fundaciji pomagalo do njenega končnega cilja.
Da bi se tega simultanega teka udeležilo čim več tekačev so organizatorji razvili mobilno aplikacijo, ki so si jo pred tekom naložili na mobilni telefon in istočasno tekli kot vsi ostali po vsem svetu. V Sloveniji zato ni bilo uradnega starta iz Kongresnega trga v Ljubljani, kot prejšnja leta. Je bil pa zato poleg Maribora in Tolmina najštevilčnejši organiziran tek v  Arburetumu Volčji Potok, ki ga je podprla zavarovalnica Adriatic Slovenica. Trasa se je pričela na travniku nasproti glavnega parkirišča Arboretuma in tekače vodila proti Kamniški Bistrici, ob čudoviti Zeleni osi, urejeni pešpoti ob reki proti Domžalam. Na startu sta bili tudi parapleginji Tanja Cerkvenik in Anka Vesel, vendar se teka zaradi blatne in razmočene proge nista mogli udeležiti.
Tisti, ki se niso udeležili organiziranih tekov so z aplikacijo lahko tekli po lastni trasi.
Točno 30 minut je za tekači zapeljalo virtualno zasledovalno vozilo, ki najprej vozi z 15 km na uro nato pa pospešuje. Ko dohiti in prehiti tekača zabeleži njegov čas in mu po mobilni aplikaciji sporoči daljavo. S tem je njegov tek končan. In tako nadaljuje dokler ne ujame zadnjega tekača, ki postane zmagovalec.
V Sloveniji se je globalnega teka udeležilo 464 tekmovalcev na štirih lokacijah in s pomočjo mobilne aplikacije ter z startninami in donacijami zbralo 19.000  evrov. V moški konkurenci ja zmagal Dino Grbič, ki ga je zasledovalno vozilo prehitelo pri 41,6 km, med ženskami pa je najdlje pritekla Georginah Njoki iz Kenije (36,1 km).
Teka v Volčjem Potoku so se udeležili triatlonec in ironman David Pleše, maratonec in trener Roman Kejžar, plezalec Domen Škofic in ambasadorji Adriatic Slovenice.
Absolutna zmagovalca celotnega Wings for Life World Run sta Rusa Ivan Motorin (64,37 km), ki je leta 2017 zmagal v Ljubljani in Nina Zarina (53,5 km).
Čeprav je bilo v Račah prijavljenih kar nekaj naših tekmovalcev se je teka udeležila le parapleginja Barbara Slaček, ki je bila tudi organizatorka teka. V močnem vetru in nizkih temperaturah je »pretekla« slabih devet kilometrov. Letošnji ambasadorji tekaškega izziva so bili naši člani: paraolimpijka Tanja Cerkvenik, paraolimpijec Gal Jaklič in Nino Batagelj, ter maratonec Roman Kejžar in triatlonec Matej Markovič.