• Šport

Čestitke za praznik – Dan slovenskega športa

23. September 2022

Slovenija je ena redkih držav na svetu, ki ima svoj državni praznik športa. Praznujemo ga 23. septembra, ko so olimpijci Iztok Čop, Luka Špik in Rajmond Debevec na poletnih olimpijskih igrah v Sydneyu zmagali v svojih disciplinah.
Ob prazniku se čestitkam pridružujemo tudi športniki paraplegiki in tetraplegiki Zveze paraplegikov Slovenije, ki smo prav tako na najvišjih mednarodnih tekmovanjih osvojili vrhunske rezultate in medalje za prva mesta. Združil nas je šport – smo leta 1969 zapisali ob ustanovitvi organizacije. No, nekaj pred ustanovitvijo smo na Dunaju pod vodstvom prof. Bojana Hrovatina osvojili prvi  dve medalji, nato pa so športnice in športniki paraplegiki in tetraplegiki lokalnih društev Zveze samo na največjem in na najprestižnejšem svetovnem tekmovanju – paralimpijskih igrah osvojili 4 zlate, 9 srebrnih in 13 bronastih medalj. Torej, več kot polovico vseh medalj slovenskega paralimpijskega športa.
S tem parašportniki paraplegiki in tetraplegiki uspešno sodelujemo pri pisanju športne zgodbe slovenskih športnikov invalidov.
Čestitke – Zveza paraplegikov Slovenije.