• Aktualni dogodki

Čebelarska zveza nam je ob Dnevu paraplegikov podarila nakladni panj

17. April 2021

Ob Dnevu paraplegikov nam je v imenu Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) čestital predsednik Boštjan Noč in naše čebelarje razveselil s praktičnim darilom – nakladnim panjem prirejenim čebelarjem na invalidskih vozičkih.
Predsednik Boštjan Noč je v čestitki zapisal: »Vesel sem, da lahko ob vašem prazniku predstavim tehnološko inovacijo - nakladni panj prilagojen delu čebelarjem na invalidskih vozičkih. Avtor inovacije je sodelavec na ČZS Aleš Bozovičar za kar mu gre velika zahvala in čestitke.« 
Klasično čebelarjenje z nakladnimi panji je za čebelarje na invalidskih vozičkih zelo težavno, saj je težke naklade iz sedečega položaja zelo težko dvigniti. Pri Bozovičarjevi inovaciji so naklade vpete na nosilec, ki predstavlja os okoli katerih je možno naklade zavrteti in tako priti do nižjih plodiščih naklad. Stojalo je sedaj še prototip, ki ga bodo naši čebelarji v letošnji sezoni začeli uporabljati in testirati. Glede na potrebe in izkušnje ga bodo še dopolnili. 
Dodamo naj, da je Aleš Bozovičar tudi glavni in strokovni urednik Čebelarskega priročnika za čebelarje na invalidskih vozičkih.
ČZS pa bo v sodelovanju z veleposlanico mag. Tanjo Strniša na Češkem že v letošnjem letu en tovrsten prototip panja podarila češkim čebelarjem na invalidskih vozičkih.
Predsedniku in Čebelarski zvezi Slovenije se je za pozornost in lepe želje zahvalil predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic in pripomnil, da bomo s kolegi paraplegiki, ki čebelarijo v Učnem čebelnjaku pri društvu paraplegikov Prekmurja in Prlekije, kmalu lahko našim češkim prijateljem paraplegikom predstavili čebelarjenje na invalidskih vozičkih. Pobudo za tovrstno sodelovanje je namreč dala prav veleposlanica mag. Tanja Strniša.