Gregor Janežič

 Slikar VDMFK

 

Gregor Janežič se je rodil 31. avgusta 1982 v Celju, pri rosnih petnajstih letih pa mu je nepremišljen skok na glavo v Šmartinsko jezero za vedno spremenil življenje. Žal, se je njegova kratka, vendar uspešna slikarska pot nepričakovano končala 9. marca 2021. Po poškodbi je kot nekdanji aktivni športnik, spremljal le šport. Vse dokler ga nista naša priznana slikarja (polnopravna člana Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami) Benjamin Žnidaršič in Vojko Gašperut, prepričala, da naj poskusi s tovrstnim slikanjem. Poslušal je nasvet in se dokaj hitro navdušil. Na likovni delavnici v Celju je prvič poskusil in ugotovil, da lahko tudi sam lahko nekaj naredi, nekaj ustvari. Vsekakor lep občutek za tako poškodbo..
Na začetku se je učil sam in si pomagal predvsem s posnetki z Youtuba, nato pa mu je s strokovnimi nasveti pomagala akademska slikarka Severina Trošt-Progar. Po nekaj letih zagnanega dela, aktivnega slikanja in neizmerne volje, so ga 1. marca 2019  že sprejeli v elitno Mednarodno združenje slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami.
Gregor Janežič ustvarja predvsem v tehniki akrila na platno, njegova mentorica pa je o njem in njegovem delu zapisala, da se je za slikarsko ustvarjalno pot odločil zelo resno, z vso odgovornostjo in spoštovanjem. Najprej se je moral soočiti z zahtevno tehniko slikanja z usti, spoznavanjem osnov likovne teorije in barv, razumevanjem kompozicije in motivov. »Vsi, ki Gregorja poznamo, ga lahko prepoznamo v njegovih slikah. V njih se zrcali njegova kreativnost in borbeni duh tudi v smislu sprejemanja in poznavanja življenjskih danosti. Skupaj z treniranjem zapletenega slikanja, s čimer se uči in preizkuša najustreznejše načine ter možnosti nanašanja barve na platno, pridobiva vedno več spretnosti. Zato je vsaka njegova naslednja slika bolj osebna, zrelejša in čudovita. Sliko začne z risanjem na podlago. Motivu, ki ga upodablja, nato s čopičem dodaja barve v pastoznih nanosih ali pa jih »tapka« z gobico, ki mu omogoča bogato plastenje barv in njihovo medsebojno mešanje direktno na platnu. Tehniki, ki ju razvija, v obeh primerih omogočata mehke prehode barv in kompaktno strukturo slike. To mu pripomore, da ustvari največjo izrazno moč motivov, ki jih upodablja, kar se nato odraža v skladnosti barv na končanih slikah. Te nato zažarijo v kvalitativnih kontrastih nasičenih pestrih in nepestrih barv, kot tudi v kvantitativnih kontrastih komplementarnih barv. Motivi, ki jih najraje upodablja so tihožitja, krajine, včasih tudi abstraktna figura v gibanju.
Gregor ima v sebi moč, pridobljeno z načinom življenja, ki je njega samega oblikovala v čistosti in zrelosti uma. In v slikarstvu so na voljo vedno nove neizmerne dimenzije, kjer lahko ustvarja in tako v realnost prenaša svoje ideje in gledalca nagovarja s pozitivnim mirom«.
V zadnjem času sodeluje z ljubiteljsko slikarko Lejo Jurak.
Gregor Janežič je od 1. marca 2019 štipendist VDMFK - Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami.
Naše slikarje, ki so člani VDMFK lahko spremljate tudi na spletni strani Založbe UNSU.