DOGODEK

Korak zase, korak za sladkorčke

Datum:
12. 09. 2020
-
12. 09. 2020

Kraj: 

Brdo pri Lukavici

Lokacija: 

Čebelarska zveza Slovenije

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) bo zaradi koronavirusa prestavljeno vseslovensko  dobrodelno prireditev »Korak zase, korak za sladkorčke« pripravila 12. septembra 2020 na Brdu pri Lukovici. V projektu pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Borutom Pahorjem sodeluje še Pediatrična klinika, Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove ter Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami. Upamo, da koronavirus ne bo ponovno preprečil humanitarne prireditve.
Zagotovo ste že slišali za sladkorčke - otroke, ki so zboleli za sladkorno boleznijo, ki zahteva neprestano pozornost pri vzdrževanju ustrezne ravni krvnega sladkorja, saj telo ne proizvaja dovolj inzulina ali se telesne celice nanj ne odzovejo pravilno. Otroci si morajo zato inzulin preko injekcij ali s pomočjo črpalk dovajati sami. Sladkorna bolezen je tudi pri otrocih v porastu in mnogi starši se soočajo z občutkom nemoči, krivde in bremena, ki ga takšna bolezen prinese.
Dobrodelno izobraževalno prireditev se bo začela z vseslovenskim pohodom na sedež ČZS, s ciljem da skupaj stopimo korak po korak, po svojih zmožnostih zase in za dobrodelnost. Tudi predsednik ČZS Boštjan Noč si je zadal zaobljubo, da bo v dobrodelni namen za sladkorčke peš premagal razdaljo od domače Žirovnice do Lukovice (58 km - cca 15 ur hoje). Na poti se mu bodo pridružili številni podporniki dobrodelne akcije. Od svojega doma bosta peš proti ČZS prišla tudi Nina (Celje, cca 50 km) in Aleš (Gabrje, cca 32 km). Isti dan ob 17.00 uri bo potekal tudi dobrodelni koncert v organizaciji ČZS in Občine Lukovica  z znanimi slovenskimi glasbeniki.
Sladkorčkom lahko pomagate na različne načine. Med drugim tudi s sporočilo SMS s ključno besedo sladkorcki1 ali sladkorcki5 na številko 1919 in prispevali boste 1 ali 5 €.  Denar je namenjen nakupu drage UZ aparature za oceno stanja ožilja, ki se redno rabi pri pregledih sladkornih bolnikov.
Med zelo številnimi aktivnimi podporniki sodeluje tudi Zveza paraplegikov Slovenije.

Več preberite na spletni strani ČZS.