Namizni tenis

V zibelki olimpijskih iger je zadonela Zdravljica

Paraplegiki in tetraplegiki namizni tenis igramo že vrsto let. Na začetku je bil to bolj rekreativni šport, saj nismo dosegali kakšnih vidnejših rezultatov. Toda s prihodom mlajših igralk Andreje Dolinar in Mateje Pintar je namizni tenis pri nas dosegel hiter vzpon. Vrhunski rezultat smo dosegli leta 2003 na evropskem prvenstvu v Zagrebu, ko sta Mateja in Andreja postali evropski prvakinji v ekipni konkurenci, vrh pa na paralimpijskih igrah v Atenah 2004, ko je Mateja v posamični konkurenci osvojila zlato medaljo. Odlično je bila pripravljena tudi Andreja, vendar ji je poškodba rame onemogočila osvojitev boljših rezultatov. Pintarjeva je bila pri Zvezi-ŠIS osemkrat izbrana za športnico leta, Dolinarjeva pa štirikrat. Andreja Dolinar je s četrtim mestom vrhunski rezultat dosegla že na paralimpijskih igra v Sydneyu leta 2000.

Med parapleginjami imamo  dve vrhunski in eno odlično igralko, med paraplegiki  in tetraplegiki pa le nekaj odličnih igralcev. Trenutno pa nimamo mladih in perspektivnih igralcev, ki bi uspešno nasledili naše, že nekoliko starejše tekmovalke in tekmovalce. Tudi igralci namiznega tenisa na vozičkih so glede na višino poškodbe hrbtenjače razporejeni v skupine. Tetraplegiki v skupini 1 in 2, paraplegiki pa v skupine 3, 4, in 5.

Vzpon namiznega tenisa se je začel leta 1997, ko je Andreja Dolinar (članica DP Gorenjske) na evropskem prvenstvu v Stockholmu na Švedskem osvojila šesto mesto. Na evropskem prvenstvu leta 2003 v Zagrebu se ji je pridružila mlada Mateja Pintar (tudi članica DP Gorenjske) in že sta v ekipnem tekmovanju postali evropski prvakinji. Za nameček je Mateja v posamični konkurenci osvojila še bronasto kolajno.

Sledila so leta vrhunskih rezultatov, ki sta jih Mateja in Andreja nizali na odmevnih mednarodnih turnirjih, evropskih in svetovnih prvenstvih ter paraolimpijskih igrah.
Največji uspeh smo v namiznem tenisu dosegli v letu 2004 v zibelki olimpijskih iger v Atenah.  Na zmagovalni oder se je zapeljala Mateja Pintar, na najvišjem drogu je zavihrala slovenska zastava, v dvorani pa zadonela slovenska himna Zdravljica. Mateja je zlato medaljo osvojila v skupini 3 v posamični konkurenci. Za te igre je bila odlično pripravljena tudi naša druga šampionka Andreja Dolinar, vendar ji je vrhunsko uvrstitev preprečila poškodba rame. Kljub temu je osvojila odlično peto mesto.

Vrhunska forma naših šampionk se je nadaljevala tudi do paraolimpijskih iger leta 2008 v Pekingu. Mateja je v posamični konkurenci osvojila bronasto medaljo, drugi naši namizno-teniški igralci – Andreja Dolinar, Bojan Lukežič in Ivan Lisac pa so svoje boje končali že v predtekmovanjih.
Naši paraolimpijki sta nastopili tudi na njunih tretjih igrah leta 2012 v Londonu. Mateja je zaradi zdravstvenih razlogov izpustila najbolj pomembne priprave. Uvrstila se je v osmerico najboljših, Dolinarjeva je izpadla v predtekmovanjih.
Za izvrstne in vrhunske dosežke naših igralcev namiznega tenisa ima vsekakor velike zasluge tudi njihov trener Gorazd Vecko.

Mateja Pintar in Andreja Dolinar sta dobitnici Bloudkove plakete, za svoje vrhunske rezultate pa sta prejeli še vrsto drugih priznanj. Večkrat sta bili športnici leta med športniki invalidi, Matejo pa so bralci Nedeljskega izbrali celo za Častno Slovenko leta 2004.

Slovenija je ob pokroviteljstvu Thermane Laško organizator odmevnih in kvalitetnih odprtih mednarodnih turnirjev z udeležbo vrhunskih svetovnih igralcev. Tudi z nastopom igralcev iz dežele namiznega tenisa – Kitajske.

Omenimo pa naj tudi vsakoletni odprti slovenski turnir, ki ga je Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine kar nekaj let organiziralo v spomin Iztoku Kilibardi, dolgoletnemu odličnemu igralcu namiznega tenisa. Iztok je bil v času uspešne kariere član jugoslovanske reprezentance, ki je uspešno nastopala na različnih mednarodnih tekmovanjih, kasneje pa je tekmoval tudi v ekipi paraplegikov in tetraplegikov, ki je tekmovala v ljubljanski rekreativni ligi.
Pravila igranja namiznega tenisa so enaka kot jih imajo neinvalidni igralci namiznega tenisa, igralec pa si sam prilagodi voziček glede na svoje sposobnosti in v okviru dovoljenih pravil.