Igor Plohl - pisatelj

SPLETNA STRAN - IGOR PLOHL

Pisatelj Igor PlohlIgor Plohl je rojen 10. marca 1979 na Ptuju in je član Društva paraplegikov Podravja. Po osnovni šoli v Veliki Nedelji je šolanje nadaljeval na Gimnaziji Ptuj, nato pa študiral na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru kjer je diplomiral iz geografije in sociologije. Leta 2014 je na Filozofski fakulteti Maribor pridobil naziv magister znanosti (geografija - področje izobraževanja).
25. junija 2008 si je pri padcu z lestve poškodoval hrbtenjačo in postal paraplegik. Po medicinski rehabilitaciji se je ponovno zaposlil in dela kot prof. geografije in sociologije v Bolnišnični šoli, ki deluje na Pediatrični kliniki UKC Maribor.
Igor Plohl  je v letu 2009 napisal pravljico "Lev Rogi," v letu 2012  avtobiografsko pripoved "Ne domišljaj si!,v letu 2014 je izšla slikanica "Lev Rogi najde srečo," v letu 2017 je nastal roman "Pustolovščine v Prlekiji," v letu 2018 pa še leposlovno-izobraževalna slikanica "Rogi in Edi na paraolimpijskih igrah."  

LEV ROGI - SREČA V NESREČI
Lev RogiPravljica govori o hudi nesreči leva Rogija, o njegovem soočanju z novimi okoliščinami, o hipnem obupu, ki ga zajame, in o pogumu, s katerim (s pomočjo prijateljev) podeli svojemu življenju novi smisel. Podnaslov »sreča v nesreči« podaja optimistično sporočilo, da sreča ni odvisna od popolnosti telesa, ampak od popolnosti duha.
Avtor pravljice je ravno tako učitelj in izkušnja Leva RogijaPravljico so ilustrirali učenci je tudi njegova izkušnja, ki jo velikodušno deli z bralcem; pomembna življenjska spoznanja namreč (celo če smo otroci) najbolje izvemo preko zgodbe, in kdo drug lahko napiše bolj avtentično in doživeto zgodbo kot nekdo, ki je pravzaprav sam junak, ki ga piše.
Ilustracije so izdelali avtorjevi učenci, in ne le, da pravljico grafično obogatijo,Igor ponovno pučuje ampak ji dajejo še dimenzijo otroka, ki po svoje doživlja izkušnjo drugega; njihove intenzivne barve, pozorno izrisani detajli, poteze, vse to priča o ljubezni in sočutju, ki so ju sposobni otroci. Ker nimajo distance, kakršno bi lahko imel poklicni odrasli ilustrator, njihove risbe sijejo in podarjajo vsebini izredno čustven naboj. Spremno besedo o knjigi je napisala Lučka Zorko.

Preberite več... PRAVLJICA ROGI

NE DOMIŠLJAJ SI!
Avtobiografsko pripoved Ne domišljaj si! sem napisal, ker sem želel širši krog ljudi opozoriti na posledice poškodbe hrbtenjače in težave, s katerimi se invalidi srečujemo v življenju. 
Ker se zavedam, da si najlažje zapomnimo zgodbo in zanimivosti iz resničnega življenja, sem kot primer ilustrativne zgodbe za to tematiko izpostavil svojo lastno. V dveh letih po nesreči sem doživel izjemno paleto tragičnih dogodkov, ki so jim sledili neverjetno srečni. Življenje je lahko kakor mavrica na nevihtnem nebu.
Igor Plohl

Knjiga Ne domišljaj si! je avtobiografska pripoved, ki predstavlja dve leti življenja mladeniča, ki ga je zaznamoval tragičen dogodek, po katerem je nenadoma postal paraplegik in bil prisiljen temeljito preizprašati vse, kar človeka dela človeškega: odnos do telesa, do življenja in smrti, ciljev, prihodnosti, vrednot. Postopki, uporabljeni v knjigi, nam s skoraj naturalističnim opisovanjem (nam tako samoumevnega in tudi tabuiziranega) telesnega prikazujejo, kakšni tujci smo z lastnimi fizisi. Na momente humoren odnos do tegob, s katerimi se mora spoprijeti mladenič, prej poln energije in zagona in na začetku učiteljske kariere, tragično obrača v optimistično. Osebe v knjigi so sicer realne, kot se za avtobiografsko izpoved spodobi, a ideja je vsekakor tudi literarna in vsesplošno življenjska: kako odvisni smo od načrtov; kako je velikokrat prihodnost tista, ki je naša sedanjost, in kako malo je sedanjost ta, v kateri smo pripravljeni živeti.
Naslovnica knjige - Ne domišljaj siOd knjige bi morda pričakovali še eno klasično življenjsko izpoved; a preseneti: umanjkajo sentimentalni »čustveni izlivi« nekoga, ki je imel v življenju manj sreče od povprečnega človeka, zato pa je veliko zgodbenosti; drzno posega v prostore, kot so odprta in iskrena kritika družbe, dogodki, ki več razkrivajo kot prikrivajo, a vselej uspejo bralca pripeljati do tega, da se kljub tragiki in konfliktom zaradi nestanovitne človeške narave uspe nasmehniti in si reči: je mogoče. Izpostavlja dejstvo, da je kljub napredku medicine in znanosti resnica še zmerom nekje daleč, neznana, neobvladljiva, a vendarle dosegljiva. Nečemu, kar presega znanost in religijo in celo vse človeško: slutnji. Nečemu v nas, kar hoče biti, ne glede na vse.
Avtor se sicer ne odpove lastni perspektivi, a ta ni edino, kar želi z nami podeliti. Velikodušno nas popelje po zamolklih, zadušnih prostorih tesnobe, bolnišnic, strahu, jeze, a tudi upanja, želje, nesebičnosti, optimizma – torej, človeškega najslabšega in človeškega najboljšega.Direktorica Založbe Milena Pivec in Igor PlohlKdor doslej ni mogel razumeti, da biti invalid ni le nezmožnost hoditi, ampak je tudi umanjkanje samoumevnosti lastnega telesnega, na čemer sloni večina naše biti, bo po branju te knjige temeljito premislil vrednost »hiše«, v kateri biva. Nenazadnje pa bo vsak, ki se z invalidnostjo sooča in se mu v kakšnem trenutku zazdi, da je sam in da ne zmore, ob branju nenadoma spoznal, da ni in da zmore. Vsekakor je Ne domišljaj si! čtivo, ki mora biti na policah vsakega rehabilitacijskega centra in ambulante, pa tudi na naših domačih policah. Da ne pozabimo, da je ne misliti na bolečino velik blagoslov.

Lučka Zorko - SPREMNA BESEDA
Obe publikaciji je založila ZALOŽBA PIVEC

LEV ROGI NAJDE SREČO
Lev Rogi najde srečoV nadaljevanju literarnega ustvarjanja je Igor Plohl leta 2014 izdal slikanico z naslovom Lev Rogi najde srečo. Pravljica je nastala kot nadaljevanje zgodbe o levu Rogiju. Zapisana je tako, da je v literarnem smislu zaokrožena celota in ni potrebno, da otroci poznajo prvo zgodbo o levu Rogiju za njeno razumevanje. Ilustracije je izdelala Urška Stropnik Šonc. Posebnost slikanice je priloga z naslovom Ko Rogi postane Igor. V njej avtor s pomočjo fotografij in opisa svojega življenja mladim bralcem sporoča, da je zgodba o levu Rogiju povsem resnična, ime glavnega junaka (Rogi) pa anagram njegovega imena. Slikanica je izšla v sozaložništvu Zveze paraplegikov Slovenije in Založbe Pivec. Glede na prodano število izvodov velja knjiga v Sloveniji za uspešnico.

PUSTOLOVŠČINE V PRLEKIJI
Pustolovščine v PrlekijiAvtorjevo prvo literarno delo, ki nima avtobiografskega značaja je mladinska pripoved Pustolovščine v Prlekiji. Gre za mladinski pustolovski roman, ki je nastal po zgledu izjemno uspešne mladinske zbirke knjig Pet prijateljev angleške pisateljice Enid Blyton. Glavni junaki romana so najstniki z Gorenjske, ki preživijo počitnice v Prlekiji (Velika Nedelja z okolico – avtorjevi domači kraji). Knjiga je izšla leta 2017 pri Založbi Pivec.
Izdajo so omogočili sponzorji: Zveza paraplegikov Slovenije, Občina Ormož in Komunalno podjetje Ormož

ROGI IN EDI NA PARAOLIMPIJSKIH IGRAH
Rogi in Edi na paraolimpijskih igrahV letu 2018 se je Plohl znova posvetil levu Rogiju, in izdal leposlovno – izobraževalno slikanicoRogi in Edi na paraolimpijskih igrah. V novi zgodbi nam predstavlja značilnosti paraolimpijskih iger in izjemne športne dosežke invalidov. Njegov prijatelj, ris Edi, ki je pomočnik trenerja športnikov invalidov, ga popelje po prizoriščih paraolimpijskih iger in mu predstavi vse posebnosti, zanimivosti in drugačnosti parašportnih disciplin. Rogi spozna golbal in boccio ter ugotovi, da lahko slepi športniki tekmujejo v judu, igrajo nogomet ter celo smučajo. Invalidski voziček pa ni ovira za košarko, ragbi, sabljanje in paratek na smučeh. Prilogo slikanice odlikuje spremna beseda dr. Andreje Erdlen, v njej pa je predstavljen tudi šport invalidov v Sloveniji. 
Igor Plohl veliko časa namenja osveščanju otrok in mladostnikov o invalidnosti. Do konca leta 2018 je po vsej Sloveniji opravil več kot 150 predstavitev svojih knjig.