Darinka Slanovec - pesnica

Pesnica Darinka SlanovecDarinka Slanovec se je rodila 21. novembra 1948 v Ljubljani in je članica Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine. Zdaj živi v Mekinjah pri Kamniku. Po opravljeni maturi na kamniški gimnaziji je študirala angleščino na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Izbrani študijski predmet je postal njeno delo z mladimi učenci.

Darinka Slanovec prefinjeno tke verze kot kitajsko svilo: tako mehko in tako močno. »Na svileno vrv se je možno tudi obesiti...« Tudi novo besedo ustvari, kadar ji v znanih zmanjka najustreznejši odtenek (npr.: igračnica).
Če Benjamin Žnidaršič predstavlja v tej skupini spontanost in silovitost, predstavlja Darinka Slanovec izbrušenost verzov in prefinjenost čutenja, čustev. A glej, tudi v njenih pesmih ni opazne zamejenosti, prizadetosti - v njih je občutljivost trepetlikinih listov in moč debla – je pripomnila slovenska pesnica Neža Maurer.
Darinka Slanovec je ob izdaji samostojne pesniške zbirke SLED ANGELOV (2003) sodelovala tudi pri prevodu izbranih liričnih besedil Phila Bosmansa v slovenščino - NE POZABI NA VESELJE (1996).
Leta 1998 je prejela nagrado na I. literarnem natečaju Mohorjeve družbe Celje in Radia Ognjišče.
Je ena izmed štirih avtorjev pesniške zbirke - MOST NA DRUGI BREG(1998) in ena izmed petih avtorjev slovensko-makedonske pesniške zbirke - NEMIRNA MISEL (2004).

Prof. Milivoj Šurbek je uglasbil štiri Darinkine pesmiSkladatelj prof. Milivoj Šurbek je uglasbil štiri Darinkine pesmi. Prva nosi naslov "Bolečina," druga »Resnica, tretja "Veselo sporočilo," četrta pa  "Metulji.« Vse štiri izvaja Komorni moški zbor Lek. Pesmi večkrat zapojejo na koncertih in revijah. Pesem Resnica pa so v oktobru 2009 predstavili tudi na reviji izbranih pevskih zborov v francoski Nici. BOLEČINA RESNICA
VESELO SPOROČILO - METULJI 

IZ SAMOSTOJNE PESNIŠKE ZBIRKE - SLED ANGELOV

VPRAŠANJE
V roki tehtam
jabolko
zadržane, smrtne želje -
edini sad drevesa
v ozadju zimskega vrta.
Me bo nasitilo?
Mi bo zavdalo?
Kdo ugrizne s slastjo v trpko negotovost?
Kdo tvega
svojo pesem,
nedotaknjeno od usode?
TAKO PREPROSTO
Videla sem, kako je sonce na nebu zažarelo
kakor vsemogočna božja roka
in začudila sem se,
zakaj ljudje jočejo.
Ko si mi tisto popoldne,
že skoraj zvečer,
glavo položil v naročje
za boj nemočen -
sem jaz, majhen otrok,
odrasla
tako nepričakovano,
tako preprosto.
BOLEČINA

Imava hišo,
ki je ni,
ker je gora
in je morje.
Imava drevo,
ki ga ni,
ker je okno
in je cesta.
Imava dete,
ki ga ni,
ker je domotožje
in je bolečina.

     

Predstavitev pesniške zbirke - Sled angelovDarinka Slanovec je na mednarodnih natečajih haiku poezije, ki jih organizira Društvo Apokalipsa, prejela dve prvi in eno tretjo nagrado ter pohvalo za niz petih haikujev. 
Najprej je tretjo nagrado prejela 7. junija 2007 na 9. natečaju kjer je sodelovalo 115 piscev iz Evrope, Severne Amerike in Nove Zelandije. 24. septembra 2011 je na 13. natečaju, kjer se je za nagrade potegovalo 352 haikujev, prejela prvo nagrado, enak uspeh pa je dosegla 17. junija 2017 na 19. natečaju. Na tem natečaju je bila udeležba precej manjša kot v preteklih letih. Sodelovalo je 74 avtoric in avtorjev iz trinajstih držav - Avstralije, Črne gore, Francije, Hrvaške, Indije, Izraela, Japonske, Makedonije, Nove Zelandije, Romunije, Srbije,  ZDA in Slovenije.

 NAGRAJENI HAIKUJI

Doma
moj kazalec obvisi
v praznem
Tih
sredi zrelega polja
mejnik
Leže v travi
občudujem oblake
nad mojo vasjo
I. NAGRADA I. NAGRADA III. NAGRADA

 
Edin Saračević - Jože Štucin

 LEŽE V TRAVI
Ob predstavitvi je pesmi Darinke Slanovec bral dramski igralec Zvone HribarV samozaložbi je izdala tudi zbirko s haikuji – LEŽE V TRAVI (2012). Oblikoval jo je Matej Nemec, natisnila pa založba NTD d.o.o. Predstavitev je bila 19. septembra v Matični knjižnici Kamnik. Na predstavitvi je njene pesmi bral dramski igralec Zvone Hribar.
Pesnica, znana in  mednarodno priznana haikujistka Alenka Zorman je v spremni besedi zapisala: »Haiku je kratka - najkrajša lirska trivrstičnica japonskega izvora z največ sedemnajstimi zlogi (5/7/5). Haiku praviloma izraža konkreten dogodek ali pojav, ki sproža miselni preskok ali razkritje. Zanj je značilen predvsem motiv enosti človeka in narave, v sodobnejšem času tudi enosti v drugih (urbanih, medijskih, medčloveških itd.) okoljih. Izogiba se prispodobam, vendar je sam v celoti pesniška podoba …«

Alenka Zorman  -  ZBIRKA HAIKUJEV