• Aktualni dogodki

Zakon o dolgotrajni oskrbi bodo popravljali

25. Julij 2022

Odbor DZ za zdravstvo je 19. julija 2022 z desetimi glasovi za in tremi proti potrdil predlog novele zakona o dolgotrajni oskrbi. DZ je o njem razpravljal na izredni seji. Po tem predlogu se bo zakon namesto 1. januarja 2023 začel izvajati 1. januarja 2024. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je pojasnil, da deležniki opozarjajo, da do 1. januarja 2023 ne bo mogoče izvesti nalog, ki še čakajo.
V vmesnem času bodo pripravili nujne spremembe zakona in podzakonskih prepisov. Poleg tega je predlog po njegovih besedah nujen, če želijo preprečiti 22-odstotni dvig oskrbnin v domovih s 1. septembrom 2022.
Tudi na ZZZS ugotavljajo, da zakona o dolgotrajni oskrbi zaradi vsebinskih napak in pomanjkljivosti ni mogoče začeti izvajati 1. januarja 2023. Zvonko Černač iz SDS je ocenil, da se bo uveljavitev ustreznih rešitev po nepotrebnem znatno zamaknila. Glede povišanja oskrbnin pa se je strinjal, da imajo domovi, ki niso pravočasno ukrepali in prešli denimo na lesno biomaso, velike težave. Plin se namreč draži, tako da bodo imeli nekateri septembra osemkrat višje položnice.
Foto: Dnevnik