• Aktualni dogodki

Zadnji pohod GOGO na Lisco v letošnjem letu

28. Oktober 2021

V okviru Odbora za planinstvo invalidov in oseb s posebnimi potrebami pri Planinski  zvezi Slovenije je 23. oktobra 2021 potekal zadnji pohod v letošnjem letu. Na Lisco so se podale skupine - Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO), Nevrorazlični (AMA), Avtizem, motnja v duševnem razvoju (ADHD), Slepi in slabovidni po Slovenski planinski poti ter Gluhi in naglušni strežejo na kočah.
Zbrana množica pod goro, katere vrh je bil zavit v meglo, so nebogljeno gledali v nebo od koder je padal rahel dež. Tako pisana kolona pohodnikov se je vila po cesti na Lisco in upala, da bo nagrajena vsaj z razgledom. Kljub malo slabšemu vremenu so pohodniki med vzponom občudovali in doživeli čudovite jesenske barve, vonj narave, opazovali so veveričke in srne. Občutili so svobodo ter si pomagali in se počutili vsi enaki ne glede na oviranost.
Med pohodom so jim družbo delali in pomagali številni prostovoljci. Da so se udeleženci pohoda lahko posladkali med potjo, so poskrbele Aktiv kmečkih žena Sromlje in Aktiv podeželskih žena Sv. Anton Gorenji Leskovec, ki so pripravile slastno pecivo in topel čaj. Prostovoljcem iz vrst Zavoda Manipura, Turističnega društva Senovo, Kapelskih Krampusov in ostalim posameznikom so se pridružili tudi ambasadorji akcije GOGO - zakonca Marija in Andrej Štremfelj, Urška Markež Vučak, ter slovenka leta 2020 Natalija Spark.
Ljubitelji pohodov in gora so se na vrhu koče greli pri peči in zaplesali ob zvokih harmonike.
Pozdravne govore so imeli podžupan Občine Sevnica - Janez Kukec, evroposlanec in častni član Društva Sonček Posavje - Franc Bogovič, ambasadorja akcije GOGO Marija in Andreja Štremfelj, najemnik koče Tomaž Rantah, predstavnik akcij Slepi in slabovidni - Rok Janežič ter predstavnik Gluhi strežejo v planinskih kočah - Aleš Peperko.
Nasmejanih obrazov in dobre volje so se pohodniki varno vrnili nazaj v dolino, novi planinski žig v pohodniškem dnevniku pa jih bo spominjal na ta čudovit dan.
Akcija poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, kar je izkaz našemu delu in prizadevanju ter daje dogodku prav poseben pomen.
Generalni sponzor akcije je podjetje Hbit s svojo znamko NiceHash.
Stojan Rozman
Foto: Boris Kovačič