• Sociala - Osebna asistenca

Usposabljanje osebnih asistentov in uporabnikov

11. Marec 2019

Udeleženci usposabljanja

FOTOGRAFIJE - Zveza paraplegikov Slovenije je 11. marca 2019 v konferenčni dvorani Austria Trend hotela v Ljubljani pripravila usposabljanje osebnih asistentov in uporabnikov oz. njihovih zakonitih zastopnikov. Udeležence sta nagovorila Dane Kastelic in Špela Šušteršič
Po sprejemu in registraciji udeležencev (usposabljanja se je udeležilo skoraj 250 osebnih asistentov in uporabnikov), sta zbrane nagovorila - vodja osebne asistence Špela Šušteršič in predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic. Kastelic je poudaril, da ima osebna asistenca pri Zvezi paraplegikov Slovenije že petnajstletno tradicijo. Komunikacijske tehnike sta predstavila dr. Alja Stvarnik in Nejc OjsteršekDo lani se je izvajala kot program, z uveljavitvijo Zakona o osebni asistenci, pa je postala dejavnost organizacije. Po dveh mesecih izvajanja osebne asistence (v skladu zakona in novimi strokovnimi sodelavci), pa ugotavljamo, da smo naredili ogromno, vendar nas čaka še veliko dela. Predsednik je ob tem prosil uporabnike in osebne asistente za strpnost pri uvajanju sprememb in novosti, ki morajo biti premišljene.
Za tem so se udeleženci usposabljanja razdelili na dve skupini. Uporabnikom sta o komunikacijskih tehnikah ter odnosu med uporabnikom in osebnim asistentom predavala dr. Alja Stvarnik, univ. dipl. fil. specialistka zakonske in družinske terapije in Nejc Ojsteršek, trener poslovnih veščin. Govorila sta o slogih komunikacije, asertivnem komuniciranju, podajanju in sprejemanju kritik ipd.Matej Verbajs Njuno predavanje je zaključil Dane Kastelic, ki je poudaril, da imajo vsi udeleženi v izvajanju osebne asistence vzajemno odgovornost do tistih, ki koristijo asistenco ter osebnih asistentov. Uporabnike je opozoril, da Zvezo paraplegikov Slovenije pri izvajanju osebne asistence med drugim jasno zavezuje Zakon o delovnih razmerjih. Omenil je obveznosti uporabnikov do tega, da načrtujejo svojo asistenco (oddajajo urnike) in da je nujno usklajevanje in sprejemanje odgovornosti vseh, ki koristijo ali izvajajo asistenco.Uroš Zupan in Miha Sužnik
Sledila je obrazložitev invalidskega varstva, delovnih razmerij ter pravic in dolžnosti, ki jih je obrazložil Matej Verbajs, vodja pravne službe CNVOS. Spregovoril je o urejanju delovnih razmerij, pravicah in dolžnostih uporabnikov in osebnih asistentov, varovanju osebnih podatkov, Rok Zaletelbeleženju delovnega časa osebnih asistentov in drugih vprašanjih, ki so se udeleženim porodila med predavanjem.
V popoldanskem času usposabljanja sta Miha Sužnik in Uroš Zupan iz Špica International d.o.o. predstavila aplikacijo o registraciji delovnega časa, ki jo uporabniki lahko naložijo na pametne telefone.
V zadnji predstavitvi je Rok Zaletel iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje govoril o alkoholni problematiki v Sloveniji. Špela in Hana s sodelaci na ZveziSlušatelje je seznanil s številkami in odstotki, ki kažejo enormne podatke porabe alkohola v Sloveniji. Na žalost nas vodijo v sam svetovni vrh. Sledila je obsežna razprava, kjer so osebni asistenti in uporabniki odgovore na številna vprašanja dobili iz prve roke.
Uporabniki so ob tej priložnosti prejeli potrdilo, ki je potrebno za izvajanje oz. koriščenje osebne asistence, na srečanju pa so udeleženci prejeli tudi publikacije projekta SOPA - Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola.