• Aktualni dogodki

Tudi jaz sem lahko čebelar

11. Marec 2017

Kdor ima rad čebele, zanj ni ovir!
Fotografije - Video - Ustanovitev sekcije - Na novinarski konferenci ApiSlovenija 11. marca 2017 v Celju so: predsednik mednarodne organizacije Apimondie Philip McCabe, predsednik Čebelarske zveze Boštjan Noč, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic, predsednik Čebelarskega društva Semič Bojan Pavlin in pobudnik Andrej Sever, slovesno podpisali Listino o zavezi vključevanja invalidov v delo s čebelami. S tem se začenja organizirano mednarodno sodelovanje in vključevanje različnih invalidov v čebelarske vrste. Predvsem težje gibalno oviranih invalidov na invalidskih vozičkih.
Že naslednji dan, 12. marca 2017, je bilo v Kulturnem centru v Semiču pod pokroviteljstvom Zveze paraplegikov Slovenije in Čebelarskega društva Semič, prvo srečanje sedanjih in bodočih čebelarjev, ki so ga naslovili – TUDI JAZ SEM LAHKO ČEBELAR.
Čebelarjem in gostom iz Hrvaške, BiH in Republike srbske in Slovenije, so gostoljubni Belokranjci pripravili izredno lep sprejem. V avli centra so gostitelji gostom  v belokranjskih nošah ponudili znamenito belokranjsko pogačo in medico.
Uvod v delovni del srečanje je naznanila Čebelarska himna tamburaške skupine Carmen Cord, nato pa je čebelarjem in gostom dobrodošlico zaželel predsednik Čebelarskega društva Semič Bojan Pavlin. Z dobrodošlico in dobrim počutjem v Beli krajini se mu je pridružila tudi županja Občine Semič Polona Kambič, nato pa je zbrane nagovoril podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz.
Sledila je predstavitev ideje o združevanju in vključevanju čebelarjev invalidov na vozičkih in drugih invalidov v čebelarjenje. Svojo zamisel je s projekcijo izvirnih fotografij in spremljajočim tekstom obelodanil Andrej Sever, ing. in dolgoletni čebelar z bogatimi izkušnjami. Na fotografijah je predstavil različne invalide pri različnih dejavnostih in ob komentarju dodal nekaj svojih misli: »Invalidi se z različno obliko invalidnosti v življenju bojujejo vsak dan, hrabro in pogumno. Čeprav morajo trdo delati, da opravijo osnovne življenjske naloge, ne pomeni, da nimajo možnosti za razvijanje svojih interesov. Zato jim s svojimi dejanji in vplivom pomagajmo pri vključevanju v čebelarske vrste, da postanejo samozavestnejši in enakovredni v družbi v kateri živijo. Tudi na ta način bomo ohranjali naše čebele. Ob zaključku je dodal: »Najboljši del človekovega življenja so njegova mala, brezimna in pozabljena dela dobrote in ljubezni. Morda bodo tudi moja. Čebelarji vam podajamo roko.«
V strokovnem delu srečanja se je s svojim pogledom in praktičnimi izkušnjami čebelarjenja na invalidskem vozičku najprej predstavila čebelarka iz Zagreba mr.sc. Jadranka Luketa, ki študentom na Raziskovalni fakulteti v Zagrebu že nekaj let predava o pripomočkih in čebelarstvu. Ob tej priložnosti je naše čebelarje na invalidskih vozičkih povabila tudi na ogled njenega dostopnega čebelnjaka z druženjem in praktičnim prikazom čebelarjenja. S predavanjem o tehnologiji čebelarjenja za invalide na vozičkih je nadaljeval ing. Pavel Zdešar in prikazal svoj izredno praktični in funkcionalni panj z odlično izolacijo.
Osrednji namen prvega srečanja čebelarjev invalidov v Semiču je bila ustanovitev Čebelarske sekcije invalidov na vozičkih in drugih invalidov. Po ustanovitvi sekcije, v kateri je trenutno 16 članov, so čebelarji za prvega predsednika izvolili paraplegika Ljuba Janežiča iz Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije, za častnega predsednika pa pobudnika vključevanja invalidov v čebelarstvo, čebelarja Andreja Severja, ing. iz Metlike.
Slovesen dogodek v Semiču bo odmeven tudi v svetu, saj ga je z navdušenjem pozdravil in podprl prvi svetovni čebelar, predsednik Apimondie Philip McCabe. S prisotnostjo, čestitkami in pozdravnimi nagovori pa so čebelarjem invalidom dali moralno podporo še: varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, evropski poslanec Lojze Peterle (na orglice je zaigral Čebelji roj), državna sekretarka Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša, podpredsednik Čebelarske zveze Aleš Rodman, predstavniki delegacij Unsko sanskega kantona in Republike srbske, Hrvaško apiterapijsko društvo, tajnica kluba profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije Dominika Koritnik Trepel, zlata paraolimpijka Veselka Pevec in drugi.
Predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic  se je v svojem nagovoru zahvalil govornikom za spodbudne besede in podporo, še posebej pa Andreju Severju, ki je pri organizaciji zahtevne in odmevne prireditve v rokah imel vse niti. Andrej je za svojo idejo prejel številne čestitke, med njimi tudi od predsednika RS Boruta Pahorja, v kateri je vsem, ki so sodelovali v projektu zaželel uspešno delo, polno dobre volje in prijateljstva.
Organizatorji so zaslužnim podelili umetniška dela slikarjev invalidov ki slikajo z usti ali nogami (Željka Vertlja in Erika Pibernika) ter učenca iz OŠ s posebnimi potrebami Milke Šobar Nataše iz Črnomlja Davida Kosca.
Čebelarji iz Unsko sanskega kantona so Čebelarski sekciji poklonili panj za paketni roj, program pa je povezoval Dino Subašić.
Dogodek je obogatila odlična tamburaška skupina »Carmen Cord« pod vodstvom dirigenta prof. Mateja Matkoviča, popestril pa še mladi harmonikar Luka Kambič. Dogodku so veliko pozornost namenil tudi mediji, v obliki daril pa je srečanje podprla Kmetijska zadruga Metlika.