• Šport

Težave s stolom in sedmo mesto za Planka v metu diska v Tokiu

30. Avgust 2021

Na paralimpijskih igrah v Tokiu je 29. avgusta 2021 na olimpijskem stadionu nastopil edini slovenski predstavnik v atletiki. Henrik Plank je v metu diska v svoji kategoriji F52 nastopil kot prvi in osvojil sedmo mesto.
Poudarit je treba, da je imel Plank še pred pričetkom tekmovanja težave z metalnim stolom, saj so ga organizatorji iger nekoliko zamaknili. Zaradi te napake je moral Plank tehniko na silo nekoliko spremeniti, da so bili meti veljavni in regularni. Če bi Plank metal s tehniko, ki jo trenira že nekaj let, bi zaradi zamaknitve stola vsi meti bili neveljavni oziroma bi pristali v mreži.
Začel je z neveljavnim metom, v drugem poskusu je disk zalučal 13,31 v tretjem pa 14,26 metra. Njegov najboljši poskus je bil četrti met, ko je disk vrgel 14,79 metrov, peti met je bil ponovno neveljaven, zadnji met na igrah pa je bil 14,34 metrov.
V metu diska si je zlato odličje priboril Poljak Piotr Kosewicz z 20,02 metra, srebrno medaljo je osvojil Hrvat Velimir Šandor, ki je zaostal zgolj za štiri centimetre, z  19,91 metri pa je bronasto medaljo osvojil Indijec Vinod Kumar.
Henrik Plank je po končanem nastopu povedal -
Bom najprej pozitiven, sedmo mesto ni slabo, rezultatsko pa sem razočaran. S to tehniko, ki sem jo pokazal, kaj dosti več ni bilo mogoče vreči. Če si prvi, še niso ‘utečeni’. Preveč so zategnili stol, pozneje pa niso več dovolili popravkov
. Disk mi je uhajal in moral sem uporabiti tehniko izpred štirih, petih let, da sem sploh dosegel rezultat, ker bi šlo sicer vse ven. Rezultatsko je, kar je. Ni se izšlo po željah. Pri prvem metu, ki sem ga naredil, kot je treba, je šlo ven. Zato sem pozneje tudi uporabljal star disk, ne tega za novo tehniko.
Je, kar je. Nazaj ne bom gledal, popravili ne bomo nič. Zdaj me čaka državno prvenstvo, potem pa bom razmislil, kako naprej. Grenkobo je treba predelati, potem pa naprej. Gledam na svetlo plat, sedmo mesto tudi ni tako slabo na paralimpijskih igrah.

Trener Luka Cmok je še doda - začelo se je s komedijo zmešnjav. Prireditelji so sicer dobro mislili, a so bile stvari nedorečene. Ko smo postavljali stol, so ga za malenkost prestavili. Izmetni kot se je spremenil in s tehniko, s katero je metal na treningih, bi vsi meti padli zunaj sektorja ali končali v mreži. Moral je improvizirati in ‘borbati’, da so končali v sektorju. S tem pa žrtvoval nekaj razdalje.
Letošnje paralimpijske igre so za Planka že tretje. Prvič je bil na igrah leta 2008 v Pekingu, kjer je v metu kopja končal na desetem mestu. V suvanju krogle je bil trinajsti, najboljši rezultat iz pred trinajstih let pa mu je uspel v metu diska, ko je bil deveti.
Na drugih igrah leta 2012 v Londonu je bil najbližje zmagovalnemu odru, v metu kopja je končal na četrtem mestu, v suvanju krogle pa je bil sedmi.
Vir. – Zeza ŠIS-SPK
Foto: Vid Ponikvar - Sportida