• Šport

Slovenski paraplegiki na športnih igrah v Srbiji osvojili 12 medalj

27. September 2021

REZULTATI - Zveza paraplegikov in tetraplegikov Srbije je v zdraviliškem mestu Vrnjačka Banja od 21. do 24. septembra 2021 organizirala SENI 29. športne igre.
Na igrah, ki se jih je udeležilo 111 tekmovalcev iz petih držav, Srbije, Makedonije, Črne Gore, Bosne in Hercegovine ter Slovenije, so športniki tekmovali v atletiki, namiznem tenisu, šahu in pikadu.
Slovesna otvoritev je bila ob tekmovališču za atletiko. Po uvodnem  nagovoru Mihajla Pajevića, predsednika Zveze paraplegikov in tetraplegikov Srbije, so prisotne nagovorili še: Vladimir Kuzmanović predsednik Košarkarske zveze na invalidskih vozičkih, Dušan Stevanović pomočnik predsednika občine Vrnjačka Banja, Sreten Selaković državni sekretar Ministrstva za delo, zaposlovanje, vojne in socialne zadeve ter Julijana Stanisavljević Urad za zaščito oseb z invalidnostjo.
Slovenijo so tokrat zastopali člani Društva paraplegikov jugozahodne štajerske - Nejc Stakne, Zoran Štruclin, Nenad Stojaković in Janez Hudej. Tekmovali so samo v atletiki, spremljala pa sta jih Ciril Počivavšek in Sergej Krajnc.
V vsaki disciplini (kopje, disk, krogla) so slovenski atleti osvojili medalje. Nejc Stakne 3 zlate, Nenad Stojaković in Janez Hudej po eno zlato, srebrno in bronasto ter Zoran Štruclin dve srebrni in eno bronasto medaljo.
Tekmovanje, ki ga je nekoliko pokvarilo le rahlo rosenje in hladno vreme je potekalo posamično v metu diska in kopja ter v suvanju krogle. Mete so izvajali iz navadnih, sobnih vozičkov, zato rezultati niso primerljivi z rezultati iz domačih in mednarodnih tekmovanj, kjer atleti uporabljajo za metalne discipline prilagojene »metalne« stole. Vsak tekmovalec je zaradi bližajoče se nevihte imel na razpolago le en poizkusni met in dva meta za tekmovanje.
Prvi in zadnji dan je vedno namenjen potovanju, ki je tokrat potekalo srečno, brez zastojev in komplikacij na meji. Tretji dan so izkoristili za počitek in ogled veličastnega parka z drevoredi in mesta samega.
Zahvaljujemo se srbski Zvezi paraplegikov in tetraplegikov za izredno pozornost in gostoljubnost. Resnično so se potrudili in storili so vse, da so se tekmovalci in ostali v hotelu Fontana počutili več kot odlično.