• Šport

Slovenski atleti uspešni na odprtem prvenstvu v Zenici

24. Junij 2024

Zenica je četrto največje mesto Federacije BIH, znano po tovarni Železarna Zenica.
Zveza paraplegikov in obolelih za otroško paralizo Federacije BIH je od 20. do 22. junija 2024 bila ravno v tem mestu organizator 20. jubilejnih športnih iger paraplegikov in obolelih za otroško paralizo. Igre so bile hkrati tudi mednarodno odprto prvenstvo. Sodelovale so štiri države, poleg Slovenije še Srbija, Črna Gora in BIH.
Udeleženci tekmovanja so bili nameščeni v hotelu Zenica kjer je potekalo tekmovanje v šahu. Hotel leži tik ob Atletskem stadionu Kamberovića polje, na katerem so tekmovali v atletiki. Tradicionalno je tekmovanje potekalo v atletskih disciplinah, vožnjah na 100, 200 in 400 metrov, metih diska, krogle, kopja, kija in šahu.
Otvoritev iger je potekala na atletskem stadionu, kjer so dogodek popestrile mažoretke in mlade športnice in športniki iz različnih karate klubov.
Med samo slavnostno otvoritvijo se je zvrstilo kar nekaj govorcev: dr, Mirsad Muftić v imenu organizatorja, pomočnik federalnega ministra za delo in socialne zadeve Dobrica Jonjić v imenu vlade, minister za delo in socialne zadeve Zeniško-Dobojskega kantona, predsednik vlade Zeniško-Dobojskega kantona in predsednik Zveze paraplegikov BIH Albert Dodik.
Iz Slovenije so se tekmovanja v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije udeležili predstavniki Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske in zasluženo osvojili kar osem medalj. Vse medalje so dosegli v atletiki čeprav razmere za tekmovanje zaradi hude vročine niso bile najbolj primerne.

Metoda Žnidarec je v skupini F52 bila prva v disku (8,35m), druga v kopju (7,72m) in tretja v krogli (4,00m). Radosav Matić je bil prvi v kiju (23,40 m) in disku (7,84 m ). Janez Hudej je bil prvi v disku (17,00m) in kopju (16,40m) ter tretji v krogli (6,38m).  Zoran Štruclin pa je bil v krogli (4,60m) in disku (10,80m) osmi v kopju (10,35m) pa sedmi.
Na šahovskih poljih je tričlanska ekipa v sestavi Matić, Žnidarec in Štruclin ni bila tako uspešna kot v atletiki. Kljub temu so šahisti pokazali dobre igre, predvsem Matić, ki je v štirih partijah dvakrat zmagal enkrat remiziral in le enkrat izgubil. Proti odličnim šahovskim ekipam Federacije BIH Slovenci kot ekipa nismo imeli možnosti za vidnejšo uvrstitev.
Janez Hudej