• Kultura

Slikarska razstava - "Lepe smo"

23. Junij 2021

V prostorih kluba SOT 24,5 je Društvo za teorijo in kulturo hendikepa (YHD) na Metelkovi je 22. junija 2021 pripravilo slikarsko razstavo "Lepe smo," na kateri razstavlja Željko Vertelj (član Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine).
Željkova dolgoletna prijateljica Lidija Maričič je v uvodnih besedah na kratko predstavila Željkovo življenjsko zgodbo. Poudarila je, da je kljub prometni nesreči, ki jo je doživel pred 20 leti, svoje zadovoljstvo našel v slikarstvu.
Moč njegove osebnosti se odraža v njegovih slikah v katerih izbira motiviko življenja samega, postavljenega v naravno krajino. Na tokratni razstavi se je Željko predstavil s ciklusom ženskih podob, ki jih je naslikal kot poklon ženski lepoti. Maričičeva je še pripomnila, da so slike izjemno nežne in subtilne, kot pravijo, da so tudi ženske same.
Gostja razstave je bila Gordana Draško, ki se je kljub upokojitvi posvetila kreiranju modnih oblačil. Predstavila jih je med slikarjevimi deli. Kulturni program je popestril Valter Purger, ki je bral recitale pesnika Rabindranath Tagoreja.
Željko Vertelj je član Likovne sekcije Zveze paraplegikov Slovenije in član Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami (VDMFK).