• Aktualni dogodki

Slavnostna akademija ob 20 letnici fundacije

18. Januar 2019

Nagovor predsednika DZ mag. Dejana Židana

FIHO - Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij je 17. januarja 2019 v Cankarjevem domu obeležila 20 let uspešnega delovanja.
Pred slavnostnim dogodkom so se med 12. in 17. uro v II. preddverju obiskovalcem predstavile invalidske in humanitarne organizacije, Z direktorjem Vladimirjem Kukavicoki svoje programe, delovanje in naložbe financirajo s sredstvi fundacije. Med njimi tudi Zveza paraplegikov Slovenije, ki je na stojnici predstavila novo izdani publikaciji Priročnik za čebelarje invalide in tretjo izdajo knjižne uspešnice Igorja Plohla o levu Rogiju, ki se tokrat predstavi skozi športne panoge.Borut Sever z ministrico mag. Ksenijo KlampferŽeljko Vertelj je s slikanjem z usti navduševal mimoidoče, na odru, ki je bil postavljen v središču preddverja pa so člani različnih društev recitirali poezijo in zbrane zabavali z glasbo.
Našo stojnico so si z zanimanjem ogledali nekateri vidni akterji v slovenskem prostoruMirjam Kanalec z ministrom za zdravje Samom Fakinommag. Dejan Židan, predsednik Državnega zbora, Samo Fakin, minister za zdravje, mag. Ksenija Klampfer,ministrica za delo družino, socialne zadeve in enake možnost in seveda tudi direktor FIHO Vladimir Kukavica v družbi Simona Švarca, predsednika sveta FIHO.Gostje na proslavi
Predstavili smo tudi aktivnosti projekta Evropskega socialnega sklada "Skupaj za varen odnos do pitja alkohola," ki ga v okviru Operativnega programa za izvajanje kohezijske politike v programskem obdobju 2014-2020 izvaja Nacionalni institut za javno zdravje.Slikar Željko Vertelj je navdušil s slikanjem z usti
Na osrednji prireditvi je številne goste in predstavnike članic FIHO nagovoril direktor fundacije Vladimir Kukavica, slavnostni govornik – predsednik Državnega zbora RS mag. Dejan Židan je poudaril predvsem pomen socialne politike kot produktivnega dejavnika gospodarskega in družbenega razvoja,Folklorna skupina Sožitje Kranj z video povezavo pa je udeležence nagovoril tudi predsednik Vlade RS Marjan Šarec.
Slovesen dogodek, ki ga je z izbranimi besedami povezovala Bernarda Žarn, so obogatili številni člani invalidskih in humanitarnih organizacij. Intervju s predsednikom Zveze paraplegikov Slovenije Danetom KastelicemZ lutkovno igrico Kot zvezda na nebu so se predstavili romski otroci iz Brezij, zaigral je saksofonist Frenk Rožič, nastopili pa so še: Mateja Kunstek iz Združenja Ozara, Mešani pevski zbor Društva invalidov Vrhnika, Irena Temlin iz Kulturnega Društva slepih in slabovidnih, folkloristi iz Sožitja Kranj, slepa pevka Mirjana Šernek in plesalki Lige proti epilepsiji Daša Kovačič in Ana Trček. Bogat spored in s svojimi nastopi so prav vsi so navdušili ter praznovanju dali poseben pečat.
VIDEO