• Sociala - Osebna asistenca

Skupinska obnovitvena rehabilitacija v Domu paraplegikov Pacug in dveh zdraviliščih

20. Julij 2020

Obnovitvena rehabilitacija je za paraplegike in tetraplegike izrednega pomena, saj tako ohranjamo svoje telo v dobri kondiciji, obnovimo in utrdimo si svoje psihofizične zmogljivosti, naše telo pa posledično postane bolj odporno na različna obolenja.
Zveza paraplegikov Slovenije tudi v letošnjem letu organizira skupinsko obnovitveno rehabilitacijo (SOR) za osebe s poškodbo hrbtenjače. Izvaja se v Domu paraplegikov v Pacugu ter v dveh najbolj obiskanih zdraviliščih – Zdravilišču Laško in Zdravilišču Radenci.
Letošnja sezona se je zaradi preprečitve širjenja koronavirusa zamaknila za mesec dni. V Zdravilišču Laško se je pričela v začetku junija v Zdravilišču Radenci pa devetega julija. Udeleženci bodo v obeh zdraviliščih lahko koristili štirinajst in sedemnajstdnevne termine.

SOR v Domu paraplegikov Pacug
V Domu paraplegikov Pacug SOR poteka v sedemnajstdnevnih terminih -  od junija do novembra. Trenutno je v domu tretja skupina udeležencev, ki pa je tudi najštevilčnejša.
Gostje bivajo v klimatiziranih in lepo opremljenih sobah s TV sprejemnikom, internetom in prilagojenimi sanitarijami. Opremljene so z različnimi tehničnimi pripomočki (stropno dvigalo, sobno dvigalo, tuširni stol, toaletni stol, trapez, držala…).
Udeleženci SOR lahko v sodobno opremljenih prostorih fizioterapije izbirajo med različnimi terapijami (razgibavanje, terapije z laserjem in ultrazvokom, presoterapija, terapevtska masaža in neomejeno plavanje v bazenu z morsko vodo). Na priporočilo zdravnika izberejo tiste terapije za katere menijo, da jim bodo najbolj koristile.
Z namenom, da bi se gostje doma čim bolje počutili je direktor Marko Ferluga tudi letos uvedel nekaj novosti. Ena večjih je ta, da so prostor kjer se je nahajala Hubbardova banja in sobo, ki je bila namenjena zdravniku, preuredili v apartmaja, ki pa še nista povsem opremljena tako, kot je bilo načrtovano.
Novost je tudi bonding psihoterapija, ki je ena od priznanih svetovnih psihoterapevtskih modalitet, hkrati pa se uporablja tudi kot sistem osebne rasti. V vsaki skupini terapijo enkrat vodita Mateja Erce in Andrej Majcenovič, kjer udeleženci skupine v paru izvajajo skupinske terapije in vaje.
Med zaposlenimi je nova vodja operative Karmen Kajba, ki skrbi za vzpostavljanje standardov na področju strežbe, kuhinje, recepcije in zdravstvenega dela. V recepciji delo opravlja vedno nasmejana pomočnica direktorja Urša Prešeren. Skrbi tudi za rezervacijo sob in izdajanje računov.
V prostorih fizioterapije tako kot prejšnja leta za masaže skrbi Duška, nove pa so  fizioterapevtke Petra, Andreja, Nika, Sandrina in fizioterapevt Jan.
Letošnje kineziološke terapije, kjer se izvajajo vaje za moč in ravnotežje in so med udeleženci zelo priljubljene, potekajo v skupini po dve osebi, vodita pa ju Igor Žerjal prof. šp. vzgoje in Jaša Geržinič dipl. kineziolog.
Veliko je postorjenega tudi v okolici doma. Na novo so pobarvane betonske ograje na parkirišču, v parku in vhod do garaže, lepo je urejen tudi vrt z zelišči, posadili so novo oljko ter poskrbeli, da bo ozelenitev z jasminom polepšala videz ograje, ki je ob cesti. Pred gostinskim delom so igralne mize na katerih se igra družabne igre – človek ne jezi se, šah in štiri v vrsto.
Za varnost kopalcev v bazenu skrbi reševalec Robert.