• Sociala - Osebna asistenca

Skupinska obnovitvena rehabilitacija je v polnem teku

11. Julij 2019

Obnovitvena rehabilitacija je za paraplegike in tetraplegike izrednega pomena, saj tako ohranjamo svoje telo v dobri kondiciji, obnovimo in utrdimo si svoje psihofizične zmogljivosti, naše telo pa posledično postane bolj odporno na različna obolenja.
Zveza paraplegikov Slovenije tudi v letošnjem letu organizira skupinsko obnovitveno rehabilitacijo (SOR) za osebe s poškodbo hrbtenjače. Izvaja se v Domu paraplegikov v Pacugu ter v dveh najbolj obiskanih zdraviliščih – Zdravilišču Laško in Zdravilišču Radenci. SOR bo v Domu paraplegikov Pacug v štirinajstdnevnih terminih potekala od maja do konca oktobra.
Udeleženci lahko v sodobno opremljenih prostorih fizioterapije in hidroterapije izbirajo med različnimi terapijami (razgibavanje, terapije z laserjem in ultrazvokom, presoterapija, terapevtska masaža, Hubbardova banja in neomejeno plavanje v bazenu z morsko vodo). Na priporočilo zdravnika udeleženci izberejo tiste terapije za katere menijo, da jim bodo najbolj koristile.
Dom paraplegikov ima z letošnjo sezono kar nekaj novosti, ki jih je uvedel novi direktor Marko Ferluga z namenom, da bi se gostje čim bolje počutili. Največja novost je kineziološka terapija, ki jo Igor Žerjal, prof. šp. vzgoje izvaja za moč, gibljivost, ravnotežje in koordinacijo z vsakim posameznikom posebej. Tu so še nove fizioterapevtke Hana, Anja, Danijela, Elena in fizioterapevt Tomo. Pohvaliti je treba Duško, ki v Domu paraplegikov že vrsto let izvaja masaže. Gostje so zelo zadovoljni z njenim profesionalnim delom.
Novost je še najemnik lokala in kuhinje, ki skrbi za prehrano in pijačo, anketa o zadovoljstvu, ki jo udeleženci izpolnijo in jo oddajo v recepciji ter novi internetni operater. Za varnost kopalcev v bazenu skrbi reševalec Robert.  
Gostje bivajo v klimatiziranih in sodobno opremljenih sobah s TV sprejemnikom, internetom in prilagojenimi sanitarijami. Opremljene so z različnimi tehničnimi pripomočki (stropno dvigalo, sobno dvigalo, tuširni stol, toaletni stol, trapez, držala…).
Osebje doma se zelo trudi, da bi se udeleženci SOR dobro počutili in, da se v prostem času ne bi dolgočasili. Na njihovo željo jih voznik Dragan pelje tudi na večerne izlete po obalnih mestih (Portorož, Piran, Strunjan, Izola, Koper).