• Aktualni dogodki

Skupinska obnovitvena rehabilitacija 2021

27. Julij 2021

Obnovitvena rehabilitacija je za paraplegike in tetraplegike izrednega pomena, saj tako ohranjamo svoje telo v dobri kondiciji, obnovimo in utrdimo si svoje psihofizične zmogljivosti, naše telo pa posledično postane bolj odporno na različna obolenja.
Zveza paraplegikov Slovenije tako kot prejšnja leta tudi v letošnjem letu organizira skupinsko obnovitveno rehabilitacijo (SOR) za osebe s poškodbo hrbtenjače. Izvaja se v Domu paraplegikov v Pacugu ter v dveh najbolj obiskanih zdraviliščih –Zdravilišču Laško in Zdravilišču Radenci.
Kljub strahu pred covid omejitvami se je letošnja sezona SOR v Domu paraplegikov Pacug ob ugodni spomladanski epidemiološki sliki začela po terminskem planu – 17. maja 2021, zaključila pa se bo v oktobru. V Zdravilišču Laško in Zdravilišču Radenci pa se je SOR pričela v juniju.
Udeleženci lahko v Domu Pacug koristijo sedemnajstdnevne termine, v obeh zdraviliščih pa imajo na izbiro štirinajst in sedemnajstdnevne termine.

Dom paraplegikov Pacug
Udeleženci SOR lahko v sodobno opremljenih prostorih fizioterapije izbirajo med različnimi terapijami (razgibavanje, terapije z laserjem in ultrazvokom, presoterapija, terapevtska masaža, limfna drenaža in neomejeno plavanje v bazenu z morsko vodo). V letošnji sezoni imajo novo zdravnico Lepo Veljanović, dr. med., specialistko za fizikalno medicino in rehabilitacijo, akupunkturolog in balneolog, ki udeležence SOR ob prihodu pregleda in na njena priporočila skupaj izberejo tiste terapije za katere menijo, da jim bodo najbolj koristile.
Za terapije so zadolženi  – Duška, ki že vrsto let skrbi za masaže, za druge terapije pa skrbijo: Andreja, Nika, Tina in Jan - študentje fizioterapije pod mentorskim vodstvom fizioterapevtke Vukadinove.
Gostje bivajo v klimatiziranih in lepo opremljenih sobah s TV sprejemnikom, internetom in prilagojenimi sanitarijami. Opremljene so z različnimi tehničnimi pripomočki (stropno dvigalo, sobno dvigalo, tuširni stol, toaletni stol, trapez, držala…).
Direktor Marko Ferluga se s svojo ekipo zelo trudi za dobro počutje in zadovoljstvo gostov. Pred pričetkom sezone so na novo prepleskali vse sobe, hodnike, jedilnico in recepcijo. Prav tako so na novo prebarvali vse ležalnike, ki so ob bazenu. Z morskimi motivi pa so polepšali vse steklene površine – vhod v recepcijo, jedilnico, v Vilo Pacug itd.
V prvem nadstropju v starem delu Doma so preuredili in polno opremili nov apartma s pogradi in bolniškimi posteljami. Gostinski del je prevzel Matej Rudl, ki s svojimi zaposlenimi v kuhinji in strežbi skrbi za odlično prehrano. Gostje si v jedilnici lahko postrežejo sami, na meniju pa imajo več vrst hrane, solat, sadja in slaščic.
K sodelovanju so povabili tudi podjetje Itero, ki se ukvarja z nevrološko terapijo, nevrologijo, fizioterapijo in ortopedijo. V dogovoru in v sodelovanju z njimi so vsem gostom, ki so bili zainteresirani podarili en kupon za brezplačno rehabilitacijsko obravnavo v njihovem modernem centru. Z njimi bodo sodelovali tudi v prihodnje.
V recepciji delo opravlja vedno nasmejana pomočnica direktorja Urša Prešeren, ki skrbi tudi za rezervacijo sob in izdajanje računov.
Da gostom ne bi bilo preveč dolgčas poskrbi Irena Dolinšek, ki v vsaki skupini SOR pripravlja tematske večere in tako poskrbi za smeh in zabavne igre. Organizira gusarski večer na katerem s seboj prinese gusarske artikle in gostom riše tatuje. Pripravi tudi tombolo v kateri zmagovalci prejmejo praktične nagrade.
Vsak sobotni večer pa je rezerviran za pevca Damirja, ki na svojih klaviaturah zaigra in prepeva dalmatinsko glasbo. Pri petju se velikokrat pridružijo tudi gostje Doma in tako pričarajo lep poletni večer.
V več namenski dvorani doma so organizirali tudi prvo uradno tekmovanje v throwlingu, ki se ga je udeležilo kar 30 nastopajočih. To je igra v kateri mora igralec tri majhne vrečke napolnjene s peskom vreči skozi luknjo na leseni ploskvi. Najboljši pa so prejeli tudi praktične in uporabne nagrade.
Trenutno je v domu peta skupina, do konca skupinske obnovitvene rehabilitacije pa se bodo zvrstile še štiri.