• Kultura

Samostojna razstava slikarja Željka Vertlja

28. Januar 2020

Kulturno društvo Norma7 je 27. januarja 2020 v avli Ljudske univerze v Ajdovščini pripravilo že 45. samostojno razstavo slikarja Željka Vertlja – člana Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine. Razstava ima naslov Moja pot, v njej pa slikar zaradi manjšega prostora predstavlja le dvanajst cvetličnih motivov v tehniki akril.
Željko Vertelj se je po prometni nesreči leta 1993 (postal je tetraplegik), poskusil v slikanju. Najprej z risbo, vendar mu ni šlo najbolje, saj v prstih ni bilo ne prijema ne pravega občutka. Zato se je pridružil slikarjem Likovne sekcije pri Zvezi paraplegikov Slovenije in kaj hitro spoznal, da ni pomembno s čim držiš čopič, temveč kaj znaš.
Vertelj je slikar, ki čuti slovensko tradicijo in jo nadaljuje, dopolnjuje ter vedute in krajine podaja v malo blagem in zabrisanem tonu. Njegova poteza čopiča je premišljena, mogoče malo plaha, pa vendar dovolj odločna, da v tem času, odkar slika, nastajajo kvalitetna dela. Je slikar, ki mu oblikovanje globinskih razsežnosti prostora v določenem izbranem slikarskem motivu pomeni poseben izziv. Nekatera njegova krajinska dela preraščajo okvir realističnega slikarstva in sodijo v meje slikarjeve optične zaznave krajine, ko svetloba neprestano spreminja njene oblike in v katere se gore, vode, nebo in obzorje povezujejo v enotno barvno prizorišče.
Željko Vertelj je od leta 1998 član Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami, svoje znanje pa nadgrajuje na likovnih delavnicah in kolonijah, ki jih vodita slikarja Rasso Causevig in Jože Potokar - Cvrčo.
Razstavo je odprla predsednica Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine Mirjam Kanalec, kulturni dogodek pa so obogatili in popestrili - recitatorke skupine Ona-oneMarjana Lavrin, Alenka Tratnjek in Mirjam Kanalec iz DP ljubljanske pokrajine, recitatorki Majda Birsa in Vanda Žvanut ter kitarist Toni Rot. Razstava bo odprta do 21. februarja 2020.