• Šport

Predstavitvena tekma rugbyja na vozičkih

7. Marec 2020

Rugby na vozičkih je v tujini že zelo razvita športna disciplina, ki so jo prvič uprizorili v Kanadi leta 1977. Tamkajšnji športniki tetraplegiki so želeli poiskati nadomestno panogo za košarko na vozičkih, ki je bila med paraplegiki zelo priljubljena. In tako so prišli na idejo o igranju rugbyju na vozičkih.
V Sloveniji so se Aleš Kramolc, Rok Bratovž, Nino Batagelj (člani Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine) in Luka Plavčak (Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske) prvič srečali s to športno disciplino leta 2018, ko so odšli na trening v Avstrijo, kjer rugby igrajo že od leta 1990.
Da bi rugby na vozičkih zaživel tudi v Sloveniji so 7. marca 2020 v športni dvorani Srednje šole v Domžalah pripravili predstavitev te priljubljene igre. Zbrane sta nagovorila Rok Bratovž in podžupan Občine Domžale Marjan Ravnikar, ki sta se zahvalila vsem, ki so sodelovali pri organizaciji tega športnega dogodka, še posebaj Srednji šoli in njihovemu ravnatelju Primožu Škoficu.
Sledila je predstavitvena tekma med Avstrijo in Slovenijo. Zaradi premoči na avstrijski strani sta bili ekipi pomešani, da je bila tekma enakovrednejša. Cilj igre je doseči čim več golov, gol pa se doseže, ko igralec z žogo golovo črto prečka z dvemi kolesi. Rugby se igra štirikrat po osem minut, značilno zanj pa je, da je med igro veliko zaletavanja. Zmagala je slovenska ekipa, ki je s 32:30 ugnala avstrijsko vrsto.
Po končani tekmi je Aleš Kramolc – vodja razvoja rugbyja na vozičkih v Sloveniji povabil tudi druge udeležence, da so se preizkusili v tej atraktivni igri.