• Šport

Pokal Toneta Pogačnika osvojila PDM Treviso

12. Maj 2024

BILTEN - V športni dvorani Edvarda Peperka v Ljubljani je 11. in 12. maja 2024 v organizaciji Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine, potekal že 43. memorial Toneta Pogačnika in 27. mednarodni turnir v košarki na vozičkih. Nastopilo je pet ekip - KIK Una-Sana Bihać (BIH), KKI Varaždin (HR), PDM Treviso (I), KKK Soko Beograd (SRB) in DP Ljubljana Mercator (SLO). Tik pred zdajci je sodelovanje odpovedala ekipa iz Severne Makedonije in s tem podrla celoten sistem tekmovanja. Tekmovanje se je podaljšalo, saj so ekipe morale igrati vsaka z vsako.
Tone Pogačnik, član Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine je bil velik človek, predvsem pa športnik v pravem pomenu besede. V svoji športni karieri je bil odličen hokejist, za tem cenjen hokejski sodnik, nato pa ga je amputacija obeh nog zaradi bolezni, še pred ustanovitvijo lokalnih društev, pripeljala v vrste paraplegikov. Tone je bil izredno dosleden, vztrajen, redoljuben in vedno obdan s številnimi idejami. Bil je vzornik vsem, predvsem pa nepogrešljiv organizator vseh večjih tekmovanj. Tako doma kot v tujini. In seveda, bil je naš velik prijatelj, ki smo ga cenili in spoštovali. Zapustil nas je v poletju leta 1981.
V soboto so ekipe odigrale šest, v nedeljo pa še štiri tekme.
Rezultati sobotnih tekem:
KKK Soko Beograd : DP Ljubljana Mercator – 41:51
KIK Una Sana Bihać : KKI Varaždin – 75:21

PDM Treviso : KKK Soko Beograd – 57:35
KKI Varaždin : DP Ljubljana Mercator – 34:69
PDM Treviso : KIK Una Sana Bihać – 60:29
KIK Una Sana Bihać : KKK Soko Beograd – 59:47
Rezultati nedeljskih tekem
KKI Varaždin : PDM Treviso – 36:71
DP Ljubljana Mercator : KIK Una Sana Bihać – 72:50
KKK Soko Beograd : KKI Varaždin – 57:37
DP Ljubljana Mercator : PDM Treviso – 52:68
V zadnji tekmi smo praktično gledali finalno srečanje, saj sta se za zmagovalni pokal 43. memorial Toneta Pogačnika pomerili neporaženi ekipi. Tokrat je bila boljša ekipa  PDM Treviso, ki je z rezultatom 68:52 premagala DP Mercator Ljubljana. Pokal za tretje mesto je osvojila KIK Una-Sana, za četrto KKK Soko Beograd, za peto pa KKI Varaždin. Pokal za MVP igralca je prejel Mattia Scandaloro (PDM Treviso), za najboljšega strelca pa Željko Čirković (KKK Soko Beograd).

Lestvica
1. mesto PDM Treviso
2. mesto DP Ljubljana Mercator
3. mesto KKK Una-Sana
4. mesto KKK Soko Beograd
5. mesto KKI Varaždin
Tekme so sodili Mitja Dečman, Nedžad Budimlić, in Sinan Ferizović, zadnji dve tekmi pa je komentiral Gašper Bolhar.
Zadnjo tekmo si je ogledal tudi ljubljanski župan Zoran Janković.
Ob razglasitvi rezultatov je predsednica društva Mirjam Kanalec košarkarjem čestitala za borbene igre in dobre rezultate, jim zaželela varno vrnitev na svoje domove in jih k sodelovanju povabila tudi na 28. mednarodni turnir.
Pokale so za tem podelili, predsednica društva Mirjam Kanalec, Gregor Gračner in Mojca Burger.
Organizacijske niti so bile tokrat ob odsotnosti športne referentke v rokah predsednice Mirjam Kanalec in Gregorja Gračnerja.
Društvo pa je tudi tokrat v slovenskem in angleškem jeziku pripravilo ličen Bilten v katerem predstavlja prijazno in zeleno prestolnico gostitelja, zlatega sponzorja Mercator, sponzorja Inotherm in Loterija ter donatorja Brinox, ekipe in igralce ter razpored tekem. O Pogačnikovem memorialu in mednarodnem turnirju pa sta v Biltenu svoje misli zapisala:

Zoran Janković - župan mesta gostitelja je zapisal: »Ljubljana je šport.« Pod tem sloganom poteka vrsta športnih aktivnosti, ki jih v Ljubljani izvajamo, saj želimo našim meščankam in meščanom približati različne vrste vadbe, kjer bo vsakdo lahko našel nekaj zase. Zavedamo se namreč izjemnega pomena telesne aktivnosti, ki je osnova za kakovostno življenje. Posebno pozornost namenjamo temu, da so rekreacijske površine dostopne vsem, tudi osebam z oviranostmi.
Veseli me, da tudi letos gostimo že 43. Pogačnikov memorial, kjer si bomo lahko ogledali najboljše ekipe v košarki na vozičkih. Iskrene čestitke organizatorjem turnirja, Društvu paraplegikov ljubljanske pokrajine, ki vsako leto s strokovnim in predanim delom poskrbijo za vrhunsko prireditev. Prepričan sem, da bo tako tudi letos.
Spoštovani športniki in člani spremljevalnih ekip, dobrodošli, v zame najlepšem mestu na svetu. Prepričan sem, da vas bo naše mesto očaralo in da se boste k nam z veseljem vedno znova vračali. Ljubljana - zeleno, čisto, varno in prijazno mesto - vas pričakuje z odprtimi rokami!
Želim vam uspešno tekmovanje in naj se vam uresničijo zastavljeni cilji. Srečno!
Mirjam Kanalec – predsednica Društva je o športi, ki predstavlja rdečo nit skozi zgodovino društva zapisala, da začetki delovanja društva temeljijo prav na športnih aktivnostih, šele kasneje pa se je društvo razvilo v pomembnega deležnika pri zagotavljanju neodvisnosti in boljše kvalitete življenja osebam z okvaro hrbtenjače. A prav šport je tista rdeča nit, ki se vije skozi vsa leta, saj si danes sodobne rehabilitacije paraplegika ne moremo predstavljati brez športa, ki ponuja način vključevanja v aktivno življenje, bodisi rekreativno ali vrhunsko.
Pomembnost športa potrjuje tudi to, da je le dobro leto po ustanovitvi, davnega leta 1980, društvo že organiziralo prvi turnir v košarki na vozičkih, posvečen Tonetu Pogačniku in vse do danes nadaljevalo tradicijo. Leta 1997 je to tekmovanje postalo tudi mednarodno obarvano; tako letos že sedemindvajsetič zapored gostimo košarkarske ekipe iz tujine.
Tovrstni športni dogodki so priložnost za doseganje odličnih športnih rezultatov ter neponovljiva priložnost za druženje, hkrati pa ozaveščajo širšo javnost o športu invalidov. Prepričana sem, da bo tekmovanje potekalo v športnem duhu, prepletenem s tekmovalnostjo in pošteno igro, ki naj bo športnicam in športnikom vodilo pri igranju pod koši. Gostje bodo lahko uživali v utripu naše prestolnice, ki je prejemnica številnih priznanj in nagrad, s katerimi si utrjuje položaj na samem vrhu evropskih mest, tudi na področju dostopnosti. Ljubljana 9. maja obeležuje svoj praznik in del tega je prav gotovo tudi Pogačnikov memorial. Hvala vsem, ki ste sodelovali pri izvedbi te zahtevne prireditve.