• Aktualni dogodki

Pohod po poteh Petra Pavla Glavarja za podporo čebelarjem invalidom na vozičkih

12. September 2021

Pohod po poteh Petra Pavla Glavarja za podporo čebelarjem invalidom na vozičkih
Čebelarska zveza Slovenije se je, najprej s simpozijem o Glavarjevem delu, nato pa še z dobrodelnim pohodom, pridružila praznovanju 300 letnice Glavarjevega rojstva (1721-1784), ki je odraščal in deloval v Komendi. Pavel Peter Glavar je bil magister bogoslovja in modroslovja, predvsem pa čebelar in gospodarstvenik.
Pred pohodom, ki se je začel 10. septembra po 16. uri v Komendi, končal pa 11. septembra 2021 v popoldanskih urah v Lanšprežu, sta pohodnike, podpornike in partnerje pozdravila in nagovorila: župan občine Komenda Stanislav Poglajen ter predsednik ČZS in pobudnik pohoda Boštjan Noč. Predstavnik podjetja Hofer Rok Trček je pred startom pohoda predal tudi donacijo v višini 2.000 €, ob tem pa pripomnil: »Pri Hoferju se zavedamo, kako pomembna je skrb za lokalno okolje, ljudi in živali in čebelarji prav zagotovo igrajo pomembno vlogo pri skrbi za lepšo in boljšo prihodnost vseh nas. V veliko zadovoljstvo in čast nam je, da lahko podpremo tako pomemben projekt in tako prispevamo k večji vključenosti invalidov na vozičkih v čebelarstvo.«
Za tem je izpred občine Komenda proti posestvu Lanšprež krenila kar velika in pisana druščina pohodnikov. Na začetku 77 kilometrov dolge poti jih je nekaj časa spremljalo tudi nekaj pohodnikov na invalidskih vozičkih. Skupaj so se podali proti Mengšu nato pa pot nadaljevali po vnaprej predvideni trasi: Domžale – Ihan – Prelog - Selo pri Ihanu – Vinje – Dolsko - Laze pri Dolskem – Janče.
Po 21.00 uri so prispeli v Dolsko, kjer so imeli malo daljši postanek s toplim obrokom. Za tem jih je pot vodila po trasi: Janče - Dolgo Brdo – Volavlje – Malo in Veliko Trebeljevo – Leskovec - Sela pri višnji Gori - Višnja Gora – Stična - Ivančna Gorica, kamor so prispeli v jutranjih urah. Tam jih je čakal zaslužen tradicionalni slovenski zajtrk in malo daljši odmor.
Nabrali so si nekaj novih moči še za zadnji del pohoda in krenili čez Griže - Šentvid pri Stični – Radohova vas – Grm – Mali in Veliki Gaber – Medvedjek - Velika Loka – Korenitk - Zidan most - Pristava – Trebnje. Iz občine Trebnje jih je
pot peljala na Reber – Praproče - Dol pri Trebnjem – Gomila – Mirna – do Lanšpreža. Na kraj, kjer je Peter Pavel Glavar deloval od leta 1766, so pohodniki prispeli v popoldanskih urah.
Prijavnina za celotno pot je bila 20 € za kar so pohodniki dobili majico, topli obrok in Glavarjevo zahvalo. Za tiste, ki so prehodili del poti je bil prispevek 10 €. Polovica zbranega zneska sponzorjev in udeležencev je ČZS namenila Čebelarski sekciji pri Zvezi paraplegikov Slovenije za nakup prilagojene čebelarske opreme, zato so pohodnike na koncu poti pričakali tudi naši čebelarji na invalidskih vozičkih. Predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic je med drugim dejal, da smo z velikim veseljem sprejeli ta dobrodelni dogodek, ki je namenjen tudi čebelarjem invalidom pri Zvezi paraplegikov Slovenije. Čebelarji naše Čebelarske sekcije namreč svoje delo marljivo opravljajo pri prvem učnem čebelnjaku na svetu, prilagojenem čebelarjenju na invalidskih vozičkih. Slednjega je postavila Čebelarska zveza Slovenije na lokaciji Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije. Iskrena hvala predsedniku Boštjanu Noču za to humano gesto! Posebna hvala pa podjetju Hofer in drugim donatorjem, ki so to plemenito dejanje podprli.
Vsi sodelujoči na pohodu in na zaključni prireditvi so prejeli vrečko s semeni medovitih rastlin podjetja HOFER Slovenija ter poskusili srečo s srečko čebelarka, ki so jo lahko kupili na zaključku pohoda pri srečomobilu Loterije Slovenije.
Ob poti so pohodnike spremljali trije kombiji in skrbeli za dobro počutje pohodnikov (napitki, garderoba …)