• Aktualni dogodki

Pohod na Planino nad Vrhniko

5. April 2019

Pohodnike ni prestrašilo muhasto aprilsko vreme

Muhasto vreme na inkluzijskem pohodu na Planino nad Vrhniko ob dnevu za spremembe.
Edino, kar je bilo muhasto, je bilo vreme in tudi to ni bilo tako slabo, da bi nam pokvarilo vzdušje. Pohodniki so bili sončno razpoloženi, hrana je bila okusna in družba prijetna.
Več kot polovico prijavljenih pohodnikov je prestrašilo aprilsko vreme, a še vedno nas je bilo preko 100 med njimi 29 vrtčevskih otrok, pohodnik s Korzike in planinec na invalidskem vozičku.
Zahvaljujemo se zaposlenim zavarovalne skupine Sava Re, da so nam pomagali osvojiti vrh in poklepetati ob dobri hrani in kavi. Tako smo skupaj ob dnevu za spremembe, 5. aprilu stopili korak k enaki obravnavi, ne glede na osebne okoliščine.
Odbor planinstvo za invalide in osebe s posebnimi potrebami - ‘in’ planince pripravlja podporno okolje, da lahko le-ti doživijo naravo, gore in utrip planinstva. S soustvarjanjem inovativno pristopa k odpiranju vrat razumevanja drugačnosti in različnosti. Zagovarja in razširja idejo, da lahko vsak prispeva svoj delček k raznolikosti in pestrosti pohodništva. Inkluzija, medsebojno razumevanje, medgeneracijsko sodelovanje, gibanje, šport, rekreacija, pogovor in še veliko več so naši inkluzijski pohodi.
Osebne izpovedi so se prepletale med prostovoljci, najmlajši in ‘in’ planinci. Dojemanje, kaj kdo zmore in pogled v vsakdan ‘in’ planinca, ki je za nekatere vsakdanji za nekatere pa velika neznanka in presenečenje to spoznati.
Vsak je doživel pohod nekoliko drugače. Prvi izziv je bil dež, ki je pri mnogih pripomogel k dodatnemu adrenalinu in trmi, da nam nekaj kapljic res ne more do živega.