• Šport

Plesni klub Zebra vabi na ples

7. November 2022

Za ohranjanje zdravja sta pomembni ustrezna prehrana in telesna aktivnost. Pri tem ni bistveno, da je vadba intenzivna. Ključnega pomena je, da smo aktivni skozi vsa življenjska obdobja. S tem ohranjamo telesno, socialno in duševno čilost. Telesna aktivnost pozitivno vpliva na srčno žilni sistem, dihala, možgane in imunski sistem. Pozitivno vpliva na mišice, kosti, sklepe in gibalne sposobnosti posameznika. Spodbuja presnovo in ima izredno pozitivne psihološke ter socialne učinke.
Prav zato na Zvezi paraplegikov Slovenije podpiramo vse, ki se ukvarjate s športom. Za vse, ki radi migate ali še iščete telesno aktivnosti zase, predstavljamo paraples, ki je primeren tako za uporabnike ročnih kot električnih vozičkov. O plesnem klubu Zebra smo se pogovarjali z Nastijo Fijolič, predsednico kluba.
»Plesni klub Zebra je namenjen vsem, ki uživate v glasbi in rad rišete glasbo s svojim telesom. Nobena oblika gibalne oviranosti ni omejitev za pridružitev v klubu. Klubska ekipa bo vesela vsakega posameznika, ne glede na to kakšen invalidskega vozička uporablja, če le uživa ob glasbi in na vodenih treningih ter se ob tem tudi kaj novega nauči. Plesno predznanje ni potrebno,« je filozofijo kluba opisala Nastija.
Klub Zebra deluje že dobrih 15 let in se ukvarja s paraplesom. Članom nudi redne treninge, ki potekajo dvakrat tedensko, po dogovoru pa tudi individualne ure. Treningi so podprti s trenerji, ki imajo licenco in številna leta izkušenj glede plesa hodečih ter paraplesa. Zebra je trenutno edini klub v Sloveniji, ki se ukvarja s tekmovalnim paraplesom. Njen program daje največji poudarek standardnim in latinskoameriškim plesom. Ekipa nudi celotno podporo tekmovalnim vidikom plesa in dobro sodeluje z Zvezo za šport invalidov Slovenije - Slovenskim paralimpijskim komitejem. Zebra ima zelo individualen pristop do svojih članov, kar pomeni, da se prilagaja željam in potrebam plesalca.
Plesni treningi potekajo na Gerbičevi ulici 50a v Ljubljani, in sicer dvakrat tedensko ob ponedeljkih in sredah od 18:00 do 20:00. Tik pred posameznimi tekmovanji je treningov nekoliko več. Ekipa se udeležuje tako nacionalnih, kot tudi mednarodnih tekmovanj po Evropi. Vsako leto se udeleži tekme na Nizozemskem in Poljskem ter v Nemčiji. 26. oktobra 2022 so se plesalci plesnega kluba Zebra Slovenijo zastopali na Evropskem prvenstvu v Pragi.
Osvojili so pet kolajn: tri srebrne in dve bronasti.
Nastija Fijolič, sicer diplomirana fotografinja s tisoč in enim hobijem, nam je še povedala, da je sama začela plesati z začetkom študija v Ljubljani. Sprva je Zebro obiskovala ljubiteljsko, kasneje pa je to preraslo v tekmovalno strast. Vodstvo kluba je prevzela april 2022. Razložila je, da »ples v vozičku v svetovnem rangu zelo hitro napreduje. Plesalcev je vedno več, zato so tudi tehnika, gibanje in izraznost vsako leto zahtevnejše in kvalitetnejše. Tudi sam klub se z leti precej razvija. Zadnja leta smo se bolj osredotočili na tekmovalni del, kar pa ne izključuje ljubiteljskega plesa.«
Za vse, ki vas zanima para ples, lahko informacije o plesnemu klubu Zebra najdete na socialnih omrežjih:
Facebook: Plesni klub Zebra https://www.facebook.com/profile.php?id=100063148455574
Instagram: Dancing club Zebra.
Email: pkzebra[at]gmail.com ali pokličete na 070/848-324.
Ekipa plesnega kluba Zebra se veseli novih članov. Pridružite se ji v novi plesni sezoni!
Tanja Kovačič