• Šport

Parašportnik, parašportnica in najboljša ekipa leta 2019

22. Januar 2020

Parašportnik je postal strelec Franček G. Tiršek, parašportnica alpska smučarka Anja Drev, najboljša ekipa leta 2019 pa slepi in slabovidni igralci showdowna. Športno leto 2019 je orisal predsednik Zveze ŠIS-SPK Damijan Lazar, športnike in številne goste pa nagovoril Vladimir Kukavica, direktor Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij.
Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite je po uspešnih nastopih športnikov skozi leto, pripravila sklepno prireditev z razglasitvijo najboljših športnic in športnikov. Slovesni dogodek je potekal 21. januarja 2020 v konferenčni dvorani Austria Trend hotela, kjer so razglasili parašportnika, parašportnico in najboljšo ekipo leta 2019. Priznanje za perspektivnega mladega športnika je prejel komaj šestnajstletni paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek.
Najprej so za uspešne nastope podelili bronaste znake. Med dobitniki je bil tudi uspešni biljardist Društva paraplegikov ljubljanske pokrajin Matej Brajkovič za osvojeno bronasto medaljo na evropskem prvenstvu. To je že njegova deseta medalja z evropskih prvenstev.
Sledila je podelitev srebrnih znakov in tudi med temi dobitniki smo imeli športnika Zveze paraplegikov Slovenije. Priboril si ga je parastrelec Franček G. Tiršek za osvojeno medaljo na svetovnem prvenstvu.
Ostale so le še tri razglasitve. Za najboljšo ekipo leta je bila izbrana ekipa v showdownu. Naslov si je priborila z osvojitvijo 3. mesta na svetovnem prvenstvu na Sardiniji.
Parašportnica je postala alpska smučarka Anja Drev, ki je na 19. zimski olimpijadi gluhih v Italiji v kombinaciji osvojila 4., v smuku pa 5. mesto.
Naslov Parašportnik leta 2019 je osvojil parastrelec Franček G. Tiršek, dobitnik bronaste medalje na svetovnem prvenstvu v Sydneyu v Avstraliji.Tiršek, član Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske, je laskavi naslov osvojil že petič.
Odličja so podeljevali: Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenski paraolimpijski komite, Vladimir Kukavica, direktor FIHO, Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta Republike Slovenija, Tina Cipot, vodja Korporativnega komuniciranja pri Lidl Slovenija, dr. Jernej Štromajer, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport RS, Romana Dernovšek, predsednica uprave Loterije Slovenije, eksc. Masaharu Yoshida, veleposlanik Japonske, Polona Škrbec, vodja upravljanja družbene odgovornosti na Zavarovalnici Triglav, mag. Robert Cugelj, direktor URI – Soča, Kensuke Tsuchiya, predsednik Toyota Adria in Mojca Leskovar, predsednica uprave Thermana Laško.
Program slovesne prireditve je povezovala Urška Kustura obogatili in popestrili pa: Neja Zrimšek Žiger, Nastja Omahna in Matej Zidarn ter Trkaj s himno o parašportnikih.